Zo Žiliny vezieme 3 body!

01.10.2020 14:55

Kanadské body: Maňkoš 1+1, Nôta 1+1, Ondrejmiška 1+1, Beriac 1+0, Dida 1+0, Vico 0+1

    Tretí tohto sezónny zápas postavil hráčom ŠK Lido za súpera veľmi dobre atleticky pripravený tím zo Žiliny. Na horúcej pôde v hale na Rosinskej ceste sa stretli mužstvá, ktoré v novom ročníku po dvoch zápasoch nemali na konte ešte jeden bod. Aj na jednej aj na druhej strane tak bolo cítiť veľké odhodlanie a chcenie zaknihovať prvé víťazstvo v sezóne.

    Mravenečníci cestovali do Žiliny so stratami v obrane. V zápase s trenčianskym 1. FBC si v súboji v rohu zranil koleno mladík Rolo Bluska. Na utorkovom tréningu na Štúraku ho napodobnil takisto v rohu jeho parťák z obrany Pepo Škvaridlo a zaradil sa tak s boľavým členkom na listinu day to day. Pre povinnosti s mladými liďákmi v juniorskej extralige ostal v Bratislave tréner juniorky a jeden z pamätníkov žilinského titulu Patrik Paulikovič. Tým pádom sa tak počet hráčov, ktorí získali majstrovský vavrín s kobylkami v sezóne 2014/2015 vyrovnal po dvoch na každej strane.

    Úvodná časť zápasu začala svižne. Obidva tímy sa snažili dodržiavať taktiku a pokyny vyplývajúce z nej. Aj napriek tomu sa však nebáli ako námorníci, tak aj kobylky ofenzívnych výpadov, a tak sme videli spočiatku celkom zaujímavý, dravý florbal z oboch strán, plného fyzického kontaktu. Spoľahlivými článkami obidvoch tímov boli brankári. Po dlhých rokoch kryl bratislavskú svätyňu matador Gabo Mészáros a kobylky istil zozadu mladík Šuška. Ako prví prelomili čaro gólmanov praví Rangers. Po štandardnej situácii v rohu súpera našiel Lukáš Nôta dlhým lobom na polovici Daniel Maňkoša a ako tradične to náš koňar zahral s naznačením na strelu. Loptičku však posunul do strany na odskakujúceho si Peťa Ondrejmišku a ten už nemal problém trafiť do poloodkrytej brány presne v čase 15:00. Dasty, ako ho väčšina ľudí pozná, prelomil smolu a na ploche, kde strávil pred rokmi toľko času pilovaním streleckej techniky, zlomil gólové suchoty a pripísal si prvý zárez v regulárnej súťaži vo farbách Lida. Do konca tretiny boli ešte náznaky na odskočenie do minimálne dvojgólového rozdielu, tými však Liďáci opovrhli, a tak sa išlo do kabín za stavu 0:1 pre hostí.

    V kabíne počas prestávky padli slová chváli zo strany hlavného trénera Rola Blusku a vedúceho družstva Daniela Dobrovodského na predvedenú hru našich chalanov. Asi to bolo trochu predčasné, keďže za 6 minút a 13 sekúnd druhej tretiny stihli kobylky vyrovnať vďaka prízemným strelám Baráneka a neskôr Miškeho. Tréner Bluska sa rozhodol zobrať oddychový čas a trochu nechať hráčov vydýchať po nevydarenom vstupe do prostrednej tretiny. To prebudilo zurvalca vo farbách Lida. Michal Vico, rodák zo Žiliny, sa pred zrakmi rodiny rozhodol, že to nenechá len tak. Vybojoval loptu na strede a posunul do strany na uvoľneného Mareka Didu. Ten ako podľa šlabikára, nalistoval to najlepšie riešenie a poslal loptu do najvyšších poschodí žilinskej brány. Po Marekovom prvom góle v novom ročníku bolo opäť vyrovnané. Prehrávali sme iba 1 minútu a 16 sekúnd. Prvý krát a naposledy. Uprostred zápasu si Lido vyskúšalo prvú presilovú hru na žilinskej pôde, moc šancí sa však z nej neurodilo aj vďaka agresívnemu bráneniu domácej štvorice hráčov. 6 minút pred druhou sirénou však druhý útok slávil úspech s vysokým napádaním súpera. Namiesto Dana Krajčiho, ktorý odvádzal obrovské penzum práce v rohoch a opäť ho môžeme zaradiť k hráčom s najväčším počtom získaných loptičiek počas zápasu, naskočil v striedaní Lukáš Nôta a už len dokončil, čo jeho kolega začal. Zobral rozohrávajúcemu Žilinčanovi loptičku priamo z palice a naservíroval ukážkovú gólovú prihrávku na vlasáča Tea Beriaca, ktorý sa už zo svojej pozície nemýlil. Na konci druhej periódy bol ešte vylúčený domáci hráč Škvarna za sekanie po rukách brankára Mészárosa. Ani z druhej presilovej hry toho mravenečníci veľa nevyťažili. Naopak rodák z Opatovej sa musel vo svojej bráne otáčať po únikoch Žilinčanov a najmä, keď Mirt netrafil zo vzduchu do prázdnej brány.

    Do tretej tretiny tak vstupovali Liďáci opäť s jednogólovým rozdielom a opäť oň v úvode dvadsať minútovky prišli. Domáci Michal Franek vymietol šibenicu v bráne Mészárosa a za stavu 3:3 sa tak začínalo odznova. Mravenečníci však prišli odhodlaní do Žiliny po všetky body. Po dravom samostatnom prieniku ostal faulovaný v úniku Daniel Krajči a bolo nariadené trestné strieľanie. Voľba, kto má byť úspešným exekútorom padla na prešovského rodáka Daniela Maňkoša. Ten tentoraz trestné strieľanie rozohral správne (v príprave proti Tsunami mu to moc nevyšlo) a správne aj zakončil. Strelou do voľného priestoru po ľavej strane Šušku. Hostia sa tak opäť dostali na koňa. Aktívnym pohybom držali hru ďaleko od Mészárosovej svätyne. Napokon sa podarilo presadiť prvej formácii. Zo štandardnej situácie na súperovej polovici v rohu ihriska, prešla loptička cez hokejky všetkých hráčov vo formácii v poradí Nôta-Maňkoš-Gažík-Pagáč-Ondrejmiška až sa napokon dostala k prvému menovanému a ten už nemal problém upratať loptičku do zívajúcej brány domácich. Poslední traja hráči pritom triafali loptičku rovno zo vzduchu. Tréningy na Štúraku sa tak asi začínajú vyplácať. Uprostred tretej tretiny to so snahou o zisk loptičky prehnal Daniel Krajči a išiel si odpykať trest za sekanie na 2 minúty. Skalopevná obrana Lida tlak zvládla a tiež aj následný pokus o powerplay pri hre štyroch proti štyrom, kedy boli po vzájomnom dohovore vylúčený Bačinský s Málusom. 37 sekúnd do konca sa predsa len podarilo hráčom zo Žiliny znížiť skóre, keď nekrytý Baránek dopravil loptu po zemi okolo ľavej nohy Gaba Mészárosa. Následne už však mohla po 60. minútach prepuknúť obrovská radosť hráčov v modrých dresoch zo zisku prvého víťazstva a pripísania si prvých bodov do tabuľky.

 

Potešilo: iba 4 inkasované góly, hra v oslabení a powerplay, rýchla odpoveď po inkasovaných góloch, divácka kulisa.

Sklamalo: premieňanie šancí, nezachytené úvody tretín.

 

S mikrofónom za florbalom, Lukáš Nôta (pre szfb.sk):

„Po dvoch prehrách sme už víťazstvo potrebovali. Verím, že nás morálne pozdvihne a pomôže nám do ďalších bojov. Som rád, že som opäť pomohol tímu bodmi. Podali sme veľmi dobrý kolektívny výkon, ktorý nám pomohol najmä v závere ubrániť sa Žiline, ktorá tiež ukázala svoju kvalitu. V niektorých pasážach sme boli lepším mužstvom a myslím si, že sme vyhrali zaslúžene.“           

S mikrofónom za florbalom, Martin Veneny (pre szfb.sk):

„Zápas sme si prehrali hrubými individuálnymi chybami a nepremieňaním šancí. Tento faktor sa opakuje už tretí zápas. Na tréningu musíme zapracovať na odstránení týchto nedostatkov. Každopádne si myslím, že súperovi sa zápas musel páčiť. Gratulujem Lidu k víťazstvu.“ 

    Mravenečníkom sa tak podarilo zaknihovať počas uplynulého víkendu prvé body do tabuľky. Vďaka letným akvizíciám sme získali aj širokú fanúšikovskú základňu v táboroch mimo hlavného mesta Slovenska. Do Žiliny, kde to má niekoľko hráčov z extraligového mužstva blízko, pricestovali rady fanúšikov a vďaka rodinám našich hráčov z miest na Považí nám bolo dovolené hrať pred skvelým obecenstvom, ktoré nás hnalo svojimi hlasivkami a aj neustálym bubnovaním dopredu, za čo im veľmi ďakujeme.

    Počas týždňa sme mohli tiež sledovať sled udalostí týkajúcich sa pandemickej situácie, ktoré najskôr hovorili o úplnom zákaze športových udalostí. Najnovšie informácie však hovoria o možnosti usporadúvať športové podujatia za účasti maximálne 50 osôb, čo za účasti obidvoch tímov a organizátorov hovorí jedine o možnosti odohrať zápasy bez divákov. Veríme, že už najbližší týždeň budeme môcť odohrať derby zápas v Záhorskej Bystrici a následne o týždeň vybičovaný duel proti košickému ATU na domácej palubovke v Eláne, ktorý by mala pokrývať internetová televízia Huste.tv. Všetky informácie budú postupne zverejňované na našom facebooku.

 

Autor: Ondrej Pagáč

Foto: Facebook FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina