Vicemajster uchmatol z Elánu iba bod

18.11.2019 22:30

ŠK Lido Prírodovedec – Tsunami Záhorská Bystrica          5:4pp (0:3, 1:1, 3:0, 1:0)

Kanadské body:  Pagáč 3+0, Maňkoš 0+3, Paulikovič 1+0, Slezák 1+0, Ringer 0+1 (!!!)
Strely – 26:23

Vylúčenia – 4:2

 

              Vicemajster, s ktorým sa v súčasnej situácii tlačíme bok po boku na štvrtom, resp. piatom mieste zavítal ako ďalší na skusy do ŠH Elán. Už pred nimi to skúšalo družstvo starších žiakov, avšak ani mladé „Tsunami“ na Liďákov nevyzralo, o tom ale viac v článku tu. Predrkmom pred MEX-kou bol ešte druhý zápas žiakov, ktorý mal zápletku aj atmosféru ako lusk. Slovami klasika, Daniela Maňkoša, ktorý sa zberal z tribúny starších žiakov, ktorí ďakovali svojim fans: „Nuž, vrchol dnešného dňa sme už videli....“ To však ešte nik nevedel, čo vymyslia muži. Góly a všetky situácie si môžete pozrieť zo záznamu na streame

              Úvodná tretina bola jednoznačne v réžii Tsunami. Hosťov poslal do vedenia už v Kristovej sekunde Marco Machovič. Tsunami hralo svoj štandard, z ktorého boli Liďáci akísi nesvoji a ich hra bola nemastná, neslaná. Ak sa do šance aj dostali, tak väčšinou netrafili ani hádzanársku bránu za mantinelom, no niekoľkokrát aj pekne zasiahol Haba. V čase 11:23 zvyšoval na 2:0 pre hostí Jurica. Tsunami ďalej dominovalo a zberalo po námorníkoch lopty, ktoré im nechávali. Prvým vylúčeným bol po vyše trinástich minútach Kubovič, no Liďáci v presilovke neskórovali. Navyše, 38 sekúnd pred prvou sirénou bol vylúčený Matlovič a 5 sekúnd pred prestávkou Kubovič ukázal, čo ho zdobí celé roky. Nechytateľnou, neblokovateľnou strelou vymietol pravú šibenicu Dobrovodského brány.

              V prestávke nakri...teda prehovoril do duše svojim zverencom tréner Bluska a misky váh sa začali pomaly preklápať. Praví modrí začali 11-tich Záhorákov napádať a hrať s nimi hore dole, čo stálo Tsunami viac síl a časom sa to ukazovalo ja na ich hre. V ťažkých obranných situáciách podržal Dobrovodský. Prvý zápis do kolónky gólov si pripísal až 8. minúte druhej tretiny náš barážový hrdina z roku 2015, Ondrej Pagáč, keď prevzal na seba zodpovednosť a od striedačky hostí prekonal Habu. Tsunami trvala odpoveď cca 6 minút, keď druhé Matlovičove vylúčenie potrestal opäť Jurica, ktorý na dvakrát zo štandardky prekonal Dobrovodského s jeho kamarátmi. Liďáci sa snažili, šance už aj boli, no góly neprichádzali.

              Posledná tretina tak musela skončiť aspoň 3:0 pre Lido, a tak aj vyzerala. V čase 4:42 bol za držanie vylúčený Lucien Haraslín a tentokrát sa v presilovke už Mravenečníci nemýlili. Ľavú šibenicu upratal krásne Paulikovič. Jediný hráč narodený pred rokom 1990 nechal na ihrisku všetko, pre čo nemali pochopenia hlavní arbitri a po tvrdom súboji si išiel Patres na 2 minúty oddýchnuť za hrubosť. Vyvolané vášne pokračovali v oslabovke, ktorú praví Rangers zvládli, dokonca mohli streliť kontaktný gól, no Vico zoči voči brankárovi hostí nezakončil ako chcel. Keď im to šlo tak dobre, oddýchnutý Paulikovič opáčil pripravenosť našich „special teamov“ opäť začiatkom desiatej minúty, keď bránil v hre Kubovičovi. Čo čert nechcel, aj v tejto oslabovke mali Liďáci príležitosť na gól, keď proti hosťom nariadili arbitri prísne trestné strieľanie. Faulovaný Slezák sa aj sám postavil na stredový bod na buly a je len úplná náhoda, že stream sa zasekol asi sekundu pred záverečnou fázou trestného strieľania a nie je zvečnené ako Renči strieľal slepými. V spoločnosti sú dokonca rozpory, či to bolo mimo 5cm alebo 50cm. Nuž, tak to v živote býva. Nie každý má na centimetre dobrý odhad. Čo sa nepodarilo Slezákovi však vybavil necelé štyri minúty pred koncom Pagáč, keď prebral loptu po fatálnej rozohrávke Machoviča, našliapal na súperovu polovicu a sebavedome opäť poslal pozdrav Tsunami do vinkla. Domáci tak mali 218 sekúnd na vyrovnanie Tsunami sa už len modlilo, nech ten zápas skončí. Na ihrisku už išli všetky kamarátstva bokom, čo môže potvrdiť aj Erik Matlovič, ktorého zošrotoval vlastný spoluhráč Michal Vico, po nedeli známy aj ako Zabijak. Aktívny press však zožal svoje ovocie, keď v záverečnom tlaku využil svoj prehľad v hre Maňkoš, poslal loptu na Ovečkinove miesto kde čakal Slezák, ktorý nešpekuloval a okolo hlavy nedal Habovi šancu. Fanúšikovia oboch táborov povzbudzovali, hráči oboch tímov chceli uchmatnúť pre svoj tím tri body. Obrovskú tutovku mal asi pol minúty pred koncom na palici Ringer, ktorý sa ocitol sám pred hosťujúcim mužom v prilbe, ten však zázračne zasiahol a uchmatol pre svoj tím predĺženie.

              Lido malo „momentum“, tréneri mládeže Pavlovský, Marioth a spol na tribúne začali skandovať  „Pagi, góól!“ a to Hobbitovi z Manhattanu stačilo. Pagi sa uškrnul, po buly doslova „zožral“ obrancu hostí Ringer a stalo sa niečo nevídané. Matúš Ringer za bránou Tsunami vybojoval loptu, poslal ju do bránkoviska a Pagáč po šiestich sekundách rozhodol predĺženie petelicou do vinkla a zavŕšil tak hetrik!

 

Potešilo: výborný obrat, hetrik Pagáča, prvá asistencia Ringera, obrovská bojovnosť a túžba po víťazstve

Sklamalo: priveľa vylúčení (asi sme to minule zakríkli =)), pomalý štart do zápasu

 

Florbalové ozveny, Daniel Dobrovodský (po zápase):
„No, dnes sa Rolo veľa nakoučoval.“

Florbalové ozveny, Roland Bluska (po zápase Matúšovi Ringerovi):
„Vieš, to nie je umenie dať 25 gólov za sezónu. To treba vedieť aj nahrať.“

 

S mikrofónom za florbalom, MVP Ondrej Pagáč (pre szfb.sk):
„Hrali sme v netradičnom termíne, nie sme zvyknutí nastúpiť na zápas v nedeľu od 18.00 h. Najmä v prvej polovici zápasu to bolo aj cítiť. Hľadali sme sa, súper nám odskočil na rozdiel troch gólov. Tréner nám počas prestávky pripomenul, ako máme hrať. Dali sme hlavy hore, začali sme makať, hrali sme tímovo a potom to už išlo. Našťastie nám tam padli nejaké góly. Škoda, že to nie je za tri body, ale sme radi aj za dva.“ 

             

Tentokrát facebooková súťaž o to, kto bol MVP zápasu nebola taká náročná a všetci 17ti tipujúci správne uhádli, že to bol trojgólový strelec Ondrej Pagáč! Samotný Don Pagino spomedzi všetkých správnych odpovedí náhodne vybral dorasteneckého brankár, Mateja Chovatoviča! Matej, uži si hrnček! =) 

 

Vysoko nastavenú latku dramatična tak extraligisti zvládli preskočiť, i keď len o kúštik. Deľba bodov bola spravodlivá a rozdiel medzi Prírodovedcami a Tsunami je v tabuľke aktuálne len dva body v prospech Lida, avšak Tsunami má ešte jeden zápas k dobru s mestským rivalom, Snipers Bratislava. Najbližšie sa na vás tešíme túto sobotu o 18:00 proti Grasshoppers Žilina znova v ŠH Elán.

 

Autor: Pavol Veninger

Foto: Hugo Votruba