V priamom súboji o tretie miesto úspešne

02.01.2020 14:19

ŠK Lido Prírodovedec – FK Florko Košice              7:4 (4:1, 0:2, 3:1)

Kanadské body: Gálet 3+1, Bačinský 1+2, Dida 1+1, Vnuk 0+2, Ringer 1+0, Slezák 1+0, Paulikovič 0+1

Strely – 26:24

Vylúčenia – 3:1

 

            Posledný zápas v roku 2019 odohrali extraligisti ako inak, doma v priamom súboji o tretie miesto proti Florku Košice. Prvá štvorka je riadne naprataná, takže prívlastok 6-bodový zápas sedel 100%. Košičania pricestovali do Bratislavy v oklieštenej zostave, no po celom roku zdecimovaní Liďáci neboli na tom moc lepšie. Úvod zápasu patril jednoznačene domácim, keď Marek Dida nešpekuloval a po prihrávke od Gáleta okamžite poslal pozdrav mladému brankárovi Florka. V piatej minúte bol vylúčený Grich za hru na zemi, no po necelej minúte ho poslali späť na plochu Bačinský so Slezákom, keď kučeravý Ďačovčan zachytil vyhodenie hostí, pekným crossom našiel pred bránou kapitána, ktorý vyvesil druhý gól. Bohužiaľ, netrvalo dlho a Slezák sa do zápisu pýtal opäť, tentokrát však do kolonky trestov za bránenie v hre. Oranžovo-bieli však túto chybu potrestať nedokázali. Znížiť sa im podarilo v čase 12:35 zásluhou Dominika Vrábeľa. Skóre 2:1 nebolo Liďáckemu fanúšikovu po chuti, tak sa s tým niečo rozhodla spraviť dvojica VnukGálet. Viktor dvakrát našiel na krídle Jakuba a náš najproduktívnejší hráč dvakrát za sebou z identického miesta, identickou strelou poslal Rangers do trojgólového vedenia. Po štvrtom góle striedal hosťujúci brankár, ktorý sa pri presune zranil a priestor dostal iba 15-ročný Filip Vaško, ktorý do konca tretiny už za svoj chrbát gól nepustil.

Historické okienko:
"Patrik Paulikovič, nastúpil prvýkrát vo svojej kariére na extraligový zápas proti Florku Košice, v ktorom zároveň s ním nenastúpil Lukáš Blaško."

 

            Všetko išlo podľa plánu, Liďáci vedeli čo sa na ihrisku deje a čo sa diať bude, pasívne Florko skôr číhalo na svoju šancu a do nebezpečných situácii sa dostávalo sporadicky. Zlomový moment však nastal v 11. minúte. Miesto toho, aby v pohode hrajúci domáci dali gól na 5:1, z protiútoku  súpera faulovali a v následnom oslabení dostali gól na 4:2, čo pre Florko bol nový impulz a z pohodové zápasu za razom stala trápenka. Aký bol zlomový moment? Kto Prírodovedcov sleduje, tak nebude mať problém vyhrať škaredého, chlpatého, blatového bludišťáka za správne zodpovedanie nasledujúcej otázky. Reňo má loptičku na čepeli, ako to vyriešil?

 a) Dal gól z prvej

b) Nadhodil si to na volej, otočil florbalku a zo vzduchu vyvesil vinkel

 c) Skĺzla mu lopta z čepele

d) Nahrával

 

Presne o tri minúty na to Košičania znížili na 4:3 a vyrovnávajúci gól visel vo vzduchu. Našťastie, Dobrovodský a spol tretinu dohrali bez gólu a išli si do šatní pre ďalšie inštrukcie.

            Tradičné dramatičnô najstaršieho bratislavského extraligového tímu však našlo svoju ústrednú postavu už v 49. sekunde posledného dejstva. Matúš Ringer si vybojoval nahodenú loptu v rohu, našliapal do veľkého bránkoviska a ako jediný Liďák na súperovej polovici ukázal ako vyzerá žralok, ktorý chce rozhodovať zápasy. Celú tretinu bola hra vyrovnaná, muži v modrom góly dať mohli, či už po nastrelených tyčkách alebo po podobných situáciách, ako je vyššie na obrázku, no takisto ich mohli aj veľa dostať. Na 5:4 znižoval v 6. minúte Kátlovský. Tréner Bluska si išiel vykričať hlasivky a našťastie ďalší gól už od Florkáčov nepadol. Najväčší podiel mal na tom Bačinský -1 (pozn. inverzný) a.k.a Viktor Vnuk, ktorý bol vždy v správny čas na správnom mieste, najmä pri blokovaní striel, ktoré smerovali do prázdnej brány. Na rozdiel dvoch gólov sa domácim podarilo odskočiť až 115 sekúnd pred koncom, keď výstavné „víko“ strelil Bačinský ® a podčiarkol tak svoj kvalitný výkon. S pribúdajúcim časom hostia odvolali brankára  a v tom zasvietili oči nášmu špecialistovi na hetriky do prázdnej brány, Jakubovi Gáletovi. Opustená svätyňa, Vianoce za dverami a vidina odmeny za hetrik bola presne to, čo Kubovi stačilo. Keď Jakubovi Blaškovi ušla lopta k Marekovi Didovi, tak Gálet už trielil vpred a po prihrávke pohodlne uzavrel gólový účet večera.

 

Potešilo: víťazstvo, zlomenie zápasu, keď to bolo treba, prvá polovica

Sklamalo: stratenie momentum, zbytočné vylúčenia, množstvo nevyužitých šancí


Florbalové ozveny, Patrik Paulikovič (asitencia Bačinskému na gól na 6:4):
"Rozmýšľal som, či mu to tam dám, alebo dám do cross cez troch hráčov na Ringiho, ale dobre som spravil. Dobre to vyriešil Vlado." 

 

            Keďže posledné kolo MEX v roku 2019 nebolo šťastné ani pre druhý Košický tím, ATU, tak sa Lidu podarilo osamostatniť na tretej priečke a tráviť tak sviatky v pokoji. Nový rok je však už za dverami a Bratislavčania sa vydávajú na náročný trip po súperových ihriskách, ktorý bude trvať až do play off, s jedinou výnimkou. Najbližšiu sobotu sa predstavia u nováčika v Púchove, ktorý je spolu s 1. FBC Trenčín jediný tím tejto sezóny, s ktorým Lido ešte nevyhralo =) Ak budete mať cestu okolo, radi vás tam uvidíme!

 

Autor: Pavol Veninger