Tréner A-tímu hodnotí uplynulú sezónu

05.03.2013 23:31

Naše Áčko, ako všetci dobre vieme, nepostúpilo po roku z M1 do extraligy, a zahrá si už druhý rok po sebe len druhú najvyššiu súťaž. Uplynulú nie celkom vydarenú sezónu A-tímu ŠK LIDO zhodnotil za všetkých najpovolanejší  - tréner mužstva, Matej Haliena.

 

Ako hodnotíš práve skončenú sezónnu?

V prvom rade ma mrzí, ako to pre nás všetkých dopadlo, nakoľko si myslím, že sme odohrali kvalitné zápasy a všetci sme dreli celú sezónu. Dva krát sme porazili Nitru, ktorá postupuje priamo do extraligy. V tomto nám to zamiešali Béčkové tými a jedno zbabrané dvojkolo v Žiline.

Čo sa stalo, keďže pred vianočnou pauzou LIDO figurovalo na prvom mieste celej M1?

Do sezóny sme vstúpili celkom dobre, mali sme za sebou kvalitné letné (predsezónne) sústredenie. Síce sme prehrali hneď prvý zápas s Nižnou, ten však odhalil nedostatky, ktoré sme sa potom snažili eliminovať a nakopol nás na správnu vlnu. Išli sme od zápasu k zápasu, nechýbal tímový duch, hecovanie a pozitívna morálka. Výsledky sa dostavili, pričom náš tím sa posilnil aj o kvalitných hráčov počas sezóny ale aj o hráčov hrajúcich na striedavý štart.

Kde bola teda chyba?

Dá sa povedať, že pred vianočnou pauzou sme boli na vrchole svojej formy. Hrali sme útočný, kombinačný a atraktívny florbal, na ktorý sa dalo pozerať. Po Vianociach však nastal zlom, ktorý si neviem vysvetliť. Rozpadla sa nám prvá obranná formácia (operácia jedného z hráčov) a museli sme zliepať formácie ako sa dalo. Centri hrali v obrane, čím následne trpel aj útok. Hráči začali menej svedomite pristupovať ku tréningom a to podľa mňa rozhodlo. Začali sa prejavovať hádky, morálka začala klesať. Rozhodujúci z tohto pohľadu bol zápas proti 1.Fbc Trenčín, ktorý sme odohrali v Trenčíne. Bol to dobrý a vyrovnaný zápas, bohužiaľ sme prehrali. Následne na to nás čakalo dvojkolo v Žiline, kde sme prekvapujúco prehrali so Zvolenom. Zvolen si však víťazstvo zaslúžil, výborne bránil a premenil minimum šancí na góly. Položil nás aj druhý zápas proti Žiline, kde výraznou mierou koniec zápasu ovplyvnili chybné výroky rozhodcov a to nás stálo dôležité 4 body. Tieto zápasy sme nehrali zle, avšak z množstva vyložených šancí sme nevedeli skórovať a to rozhodlo.

Následný zápas proti Záhorskej Bystrici ste však tiež nezvládli? Kde sa rozhodol tento zápas?

Ako som spomínal už predtým, efektivita v zakončení nás opustila a bola katastrofálna. Z množstva tutových šancí, striel do prázdnej brány sme nevyťažili góly. To rozhodovalo zápasy, vo florbale keď dá mužstvo 2 góly v zápase, nemôže vyhrať. Proti Záhorskej sme hneď prehrávali a tento stav sa potom ťažko doháňa. Záhorská lepšie behala, my sme dostali množstvo gólov z dorážiek, čo naši gólmani mali buď chytať, alebo beci po následnej vyrazenej lopte dôslednejšie k týmto loptám pristupovať. Nestalo sa a tak sme prehrávali a dostávali lacné góly. Podarilo sa nám vyrovnať, no dal som jasný pokyn, že musíme vyhrať ak sme chceli pomýšľať na priamy postup do MEX. Bohužiaľ 13 sekúnd pred koncom sme z úplne nevinnej akcie a strely inkasovali a zápas nakoniec prehrali. Od tohto okamihu sme už postup do MEX nemali len vo vlastných rukách a museli sme čakať na ostatné výsledky. Tie, žiaľ, boli pre nás nepriaznivé.

Mrzia ťa niektoré rozhodnutia počas sezóny? Niečo by si zmenil?

Mrzí ma hlavne to, že z ašpirantov postupujúcich do MEX, myslím teraz tím Nitry a Nižnej, nám zobrala body len Nižná v prvom zápase. Nitru sme dvakrát zdolali a Nižnú sme tiež v druhom zápase dokázali zdolať, pričom skóre zo vzájomných zápasov bolo v náš prospech. V tomto je systém M1 celkom nefér, keďže Béčkové tými vedia ovplyvňovať zápasy. Ako sa hovorí, po vojne je už každý generál. Samozrejme, že niektoré rozhodnutia ľutujem, ale pevne si za nimi stojím, nakoľko v danej chvíli a situácii sa mi javili ako najrozumnejšie, samozrejme z môjho pohľadu.

Niektoré pozitíva počas sezóny, kto ťa prekvapil?

Pozitív bolo mnoho, hlavne prístup hráčov a nasadenie. Hneď po skončení sústredenia sme prešli na tréningy, kde ak sa hráčom nedarilo a boli nekoncentrovaný, behali. Bol to jednoduchý trest, ktorý sa nám začal neskôr osvedčovať. Týmto sa tempo tréningov a nasadenie na tréningu zvyšovalo, z čoho sme neskôr ťažili. Takisto vyrovnané výkony oboch brankárov (jeden z nich si za svoje výkony vyslúžil aj pozvánku na zraz do juniorskej reprezentácie) a rýchle zapadnutie nových hráčov do kolektívu bolo fajn. Dovolím si tvrdiť, že slabšia forma po vianociach  a problémy ktoré som už spomenul vyššie nás stáli postup do MEX, škoda.

 

Na záver len spomeniem, že želám všetkým LIĎÁKOM hlavne pevné zdravie, bez toho to nejde a nech sa bavia florbalom aj naďalej. A mužstvu menej roztržiek, ťahanie za jeden povraz, aj keď sa nedarí, akceptovanie všetkých názorov a rozhodnutí trénera, pevné zdravie a verím, že úspech sa dostaví. A mužstvo má kvalitných hráčov a má potenciál na účinkovanie v najvyššej slovenskej florbalovej súťaži. Treba stále na tréningoch tvrdo pracovať a úspech bude zaručený.

 

Ďakujeme za rozhovor!