S Trenčínom tesná prehra opäť o jeden gól

22.09.2020 14:10

Kanadské body: Nôta 2+1, Pagáč 1+1, Lelák 0+2, Beriac 1+0, Krajčí 1+0, Ondrejmiška 0+1

Druhé kolo v sezóne 2020/2021 znamenalo prvý domáci zápas pre bratislavské ŠK Lido. Mravenečníci sa predstavili na nevyspytateľnom povrchu v hale v Dome Športu. Na prvé stretnutie v Bratislave nám žreb prisúdil jedného z najťažších súperov, a to suverénneho víťaza základnej časti uplynulej sezóny.

Na sobotu sa rysovala zostava Lida so všetkými novými tvárami, ktoré posilnili námorníkov pred štartom nového ročníka. Pomocou všetkých ortodoxných aj neortodoxných lekárskych metód sa dal dokopy Daniel Krajči a do brány sa už už hotoval postaviť do brány Gabriel Mészáros proti svojmu bývalému kolegovi z bránkoviska Jakubovi Klobučníkovi. Čo čert nechcel ani jeden z brankárov nezasiahol do diania zo zdravotných dôvodov, a to ešte prichádzali na rozcvičku v pozícii začínajúcich gólmanov.

Úvodné vhadzovanie otvorili trenčiansky najúdernejší útok a defensive line zostavená zo stálic ako Gažík, Dida, Vico, kde to ešte vzadu istil novic Bluska s brúsičom Škvaridlom. Zo začiatku sa obidva tímy spoznávali s atypickým povrchom v hale. Väčšiu časť z hry malo trenčianske 1. FBC. Lido sa však do bodky snažilo plniť stanovenú taktiku. Prvému a druhému útoku sa tak darilo dostávať do nebezpečných protiútokov. Z nich asi najväčšiu príležitosť premárnil Pagáč, keď loptičku letiacu vzduchom napálil z hranice malého bránkoviska mimo odkrytej brány hostí. Reakcia spoluhráčov hovorí za všetko. V hale aj na striedačke domácich, to len tak zahučalo. 

V 9. minúte však musel Pepo Škvaridlo zatiahnuť ručnú brzdu a Virga ponúknuté trestné strieľanie rutinérsky zakončil pomedzi nohy Dobrovodského v bráne domácich. O dve a pól minúty neskôr ukázal Trenčín svoju silnú stránku. Zisk lopty vysokým napádaním rozohrávky a rýchle zakončenie v podaní Mituchu. V 14. minúte poslal Bratislavčanov do štyroch zákrok Ondrejmišku, ktorý si zabudol koleno v súboji a putoval tak na trestnú lavicu. Oslabenie hráči v modrých dresoch ustáli. Po ňom však prišla slabá chvíľka brankára Dobrovodského, ktorý pri snahe o vysunutie Beriaca do úniku, trafil ruku trenčianskeho hráča. Loptička sa odrazila na hokejky hostí a tí prečíslenie zvládli zakončiť do prázdnej brány. Už to vyzeralo na uterák, keď vlajku Lida pozdvihol v 18. minúte najproduktívnejší hráč minuloročnej juniorskej extraligy, Lukáš Nôta po kolmici od kapitána Pagáča. Nabudení mravenečníci sa však o minútu dopustili taktickej chyby a Virga druhým gólom v zápase opäť navýšil vedenie Trenčanov na 3 góly.

Do druhej tretiny vstupovali odhodlaní domáci ukázať, že zápasu ešte nie je koniec. Čo to načrtla druhá formácia, keď sa podarilo dopraviť loptu do siete Teovi Beriacovi (podľa štatistík Krajčimu :)). Vášne vzplanuli aj u mladého Kvasnicu. Odmenou mu boli dve trestné minúty za hrubosť podľa rozhodcov KučeruGloneka, ktorí obsadili zhodne tretie miesto v ankete o rozhodcu roka 2020. Lido ponúknutú presilovku nevyužilo, ba, čo horšie, po 6 sekundách od návratu na hraciu plochu dokázal neobsadený Kvasnica prekonať Dobrovodského svojim prvý gólom v zápase. Od tohto momentu domáci začali pomaličky zvyšovať svoju aktivitu. 10 minútové gólové suchoty prerušil po rýchlom prechode z obrany do útoku strelec Nôta, keď dokázal zacieliť presne do pravého horného rohu po posunutí od Peťa Ondrejmišku.

Prvá polovica tretej tretiny bola bez gólov. Na trestnú sa na dve minúty šiel posadiť Pagáč. Oslabovku dokázalo bratislavské družstvo opäť výborne eliminovať, keď sa dokonca púšťalo do rýchlych protiútokov v podaní BeriacaPaťa Paulikoviča, áno Paulikoviča. :) V 51. minúte však neudržal Ondrášik nervy na uzde, a to stačilo plavovlasému fešákovi Teovi, aby sa postavil  v presilovej hre pred brankára Ďurmeka v bráne 1. FBC a tečoval strelu Riša Leláka do trenčianskej svätyne. Lido malo momentum. Hráči pravých Rangers boli v tom momente všade po ihrisku. Viacerými istými zákrokmi sa tiež mohli oprieť o brankára Daniela Dobrovodského. Na radosť divákov v hale zabezpečil vyrovnanie v 54. minúte najmenší hráč na ihrisku Ondrej Pagáč strelou k ľavej tyči, ponad nohu trenčianskeho brankára. Hráči z hlavného mesta verili v dokonalý obrat zápasu. V tom ich však po dvoch minútach schladil Kvasnica bombou k ľavej tyči, ako sa hovorí 20 centimetrov nad ľadom. Námorníci sa stále nevzdávali. Aj napriek vylúčeniu Paulikoviča búšili do obrany súpera, ako sa len dalo. V poslednú minútu mali obrovské šance na svojich hokejkách Nôta, Beriac aj Marek Dida. Brankár Ďurmek sa však v týchto chvíľach vyznamenal, zatiahol roletu a nedovolil, aby čo len jediná loptička prešla za jeho chrbát, a tak zmaril akékoľvek nádeje Liďákov na zisk prvých bodov do tabuľky.

 

Potešilo: odpálená prvá tretina, comeback, zvládnutá hra v oslabení

Sklamalo: 0 bodov, zranenie Blusku

 

S mikrofónom za florbalom, Roland Bluska (pre szfb.sk):

„Taktika, ktorou sa chceme prezentovať počas celej sezóny, je určite vhodnejšia na mužstvo typu FBC Trenčín ako na Trnavu. To sa nám teraz potvrdilo, hoci sme nezískali žiadne body. Mužstvo na sebe pracuje, bolo vidno obrovský progres. Body síce ešte nemáme, ale sezóna je dlhá. Na takýchto výkonoch však chceme stavať. Body určite prídu. Obe mužstvá dnes zahrali výborne. Súper však dal šesť gólov a my iba päť.“

S mikrofónom za florbalom, Filip Fürsten (pre szfb.sk):

„Nebolo to jednoduché, bolo náročné dostať súpera pod tlak. Okrem toho nám chýbali strely na bránku. Súper mal výbornú obranu už od polovice ihriska a bolo náročné ju prelomiť. Na takomto povrchu sa hrá veľmi ťažko, aj ja som mal možnosť skórovať, na inej palubovke by to možno vyšlo.“

 

Ani v druhom zápase sa tak mravenečníkom nepodarilo zvíťaziť, keď opäť prehrali o gól a zhodným výsledkom ako pred týždňom v Trnave. Možnosť na nápravu však budú mať už v sobotu 26. septembra v Žiline, v Športovej hale na Rosinkách. Pôjde o súboj dvoch tímov, ktoré majú zatiaľ na svojom konte nulu v kolonke bodov. Držte nám palce.

 

Autor: Ondrej Pagáč