S rozhovormi za trénermi časť 8.: Michal Kocmál

09.07.2020 14:29

    Po nejakom tom čase sa prihovárame späť s rozhovormi trénerov, ktorí načuchli do nášho rozvojového systému v uplynulej, predčasne ukončenej sezóne. Po hlavných tréneroch v jednotlivých kategóriách máme tiež pripravený rozhovor s človekom, ktorý stál za rozvojom detí počas posledného roku a pripravil aj mužov na poslednú sezónu.

   Ide o človeka z brandže, konkrétne kondičného trénera Michala Kocmála. Počas bežného pracovného dňa ho môžete nájsť vo FitCampe alebo aktuálne, ako dáva zabrať námorníkom na vonkajších ihriskách počas letnej prípravy. Mišo sa venoval teda nielen našim mužom v príprave na nadchádzajúcu sezónu extraligy, ale pomohol tiež zlepšeniu agility a pohybových schopností našej mládeže, ktoré umožnili mladým chalanom sa rozvíjať ešte rýchlejšie.

Nazdar Mišo, v našej florbalovej Lido rodine si iba od minulého roka, ale zato si sa stihol stretnúť s väčšinou našich hráčov či už mladých alebo starších. Prezradíš nám aké boli tvoje pocity pred prvými tréningami, ktoré boli s mužmi a juniormi počas letnej prípravy v minulom roku?

Ahoj športovci, priznám sa že som bol trocha nervózny, keďže s takou veľkou skupinou športovcov som sám dovtedy nepracoval. Nakoniec však nervozita opadla, chalani na tréningoch počúvali a makali ako besní.

Boli v príprave florbalistov isté špecifiká, na ktoré si sa musel adaptovať oproti práci s inými športovcami?

Áno boli. Naštudoval som si špecifiká hry (florbalu) a pozrel aj nejaké zápasy, aby som vedel ako vyzerá pohyb hráčov na ihrisku. Tiež bol citeľný vekový rozdiel medzi hráčmi.

Počas sezóny si taktiež prijal ponuku na kondičnú prípravu mladých Liďákov. Ako sa ti pracovalo s našimi žiakmi?

Bola to výborná skúsenosť pracovať s mladými športovcami a tiež skúška mojej psychickej odolnosti. Chce to guráž pracovať s dospievajúcimi ľuďmi v období puberty. V konečnom dôsledku si myslím, že sme si k sebe našli cestu a niečo sa na decká nalepilo.

Počas roka si sa zameral na rozvoj pohybovej stránky. Ako myslíš, že sa im podarilo napĺňať tvoje predpoklady? Bolo niečo konkrétne na čo si dával špeciálny dôraz?

Myslím, že sme naplnili moje ciele na maximum. Každý si vzal z tréningov toľko, koľko chcel. Dôraz bol tiež sústredený na disciplínu.      

Akú si mal odozvu od detí na tvoje tréningy? :)

Myslím si, že pozitívnu.

Toto leto si sa s vedením klubu opätovne dohodol na sprostredkovaní kondičnej prípravy mužom a juniorom pred novou sezónou. Môžeš nám ju bližšie popísať ako bude prebiehať?

Bude to šesť náročných týždňov (už sme v poslednom a žijeme! pozn. red.) plných potenia krvi. Chalani budú tvrdo pracovať a ja sa budem snažiť im dať čo najviac informácií, aby do ďalšej sezóny vstúpili čo najlepšie pripravení.

Tréningový proces začína po mesiacoch zníženia športovej aktivity v dôsledku pandémie Covid-19. Bolo potrebné nejako prispôsobovať zaťaženie na tréningoch? Alebo keď porovnáš minuloročnú letnú prípravu s tohtoročnou, v čom sú najväčšie rozdiely?

Samozrejme treba prispôsobiť tréningový proces situácii, ktorá nastala. Niektorí sa hýbali sporadicky, čo znamená, že treba pristupovať k niektorým hráčom individuálne. Najväčší rozdiel je pravdepodobne v počte a veku športovcov.

Počas predošlých rozhovorov sme sa pýtali trénerov čo by odkázali deťom počas odlúčenia. Teraz už sú však opatrenia uvoľnené a teda už sa aj stretávame na tréningoch. Mal by si však pre zverencov niečo, čo by si im chcel odkázať v príprave do ďalšej sezóny? :)

Športovcom prajem pevné zdravie, chuť sa hýbať a veľa vyhratých zápasov.

    Mišovi za rozhovor ďakujeme. Dúfame v kopec fyzických síl, ktoré pomôžeš nadobudnúť či už mladším alebo starším ročníkom a že sa ešte teda budeme nejakí ten čas spoločne vídať na tréningových jednotkách Lida.

 

Autor: Ondrej Pagáč

Foto: osobný album Michala Kocmála, fitcamp.sk