Po mesiaci v Tvrdošíne o bod menej

13.10.2013 01:50

Po dvojtýždňovej pauze prišiel opäť čas na prvú ligu mužov a opäť to bolo na Orave v Tvrdošíne, kde kolo organizovala TJA-FBO Nižná. Tentokrát bolo na severe o poznanie teplešie a naši chalani hrali v luxusných časoch o 12:00 proti Partizánskemu a 16:00 o prvé miesto proti domácim Nižnancom. 

 

ŠK LIDO Prírodovedec - FBK Harvard Partizánske 8:6 (3:1, 4:1, 1:4)

Kanadské body: Letaši 4+0, Holíček 2+0, Vasilenko 1+1, Mosný 1+1, Günther 0+2, Kazimír 0+2, Štrbáň 0+2

Strely na bránu: 32:35

 

Úvod do zápasu bol vydarený, keď už po 25 sekundách vstrelil svoj prvý gól navrátilec Jozef Letaši. O 8 minút na to v presilovke opäť udrel prvý útok v podobe Vasilenka a z hráčov Lida bola cítiť strašná pohoda, aj keď sa Partiznskemu podarilo znížiť na rozdiel jedného gólu. Letaši však chcel končiť tretinu s dvojgólovým náskom, a tak si ten gól aj dal.

Druhá tretina vyzerala opäť ako prvá a niesla sa v jasnej dominancií znovuzrodeného prvého útoku, kde už na konci druhej minúty ponúkol Günther krásnou prihrávkou Jožka Letašiho,aby zavŕšil hetrik a on nezaváhal. S chuťou pokračoval aj ku štvrtému gólu. Necelé 4 minúty po jeho štvrtom góle sa podarilo Harvardu horko-ťažko prestreliť výborne chytajúceho Dobrovodského, ale v 16. minúte dal Bratislavčanom opäť štvorgólové vedenie Mosný a necelú minútu do konca tretiny si otvroil gólový účet aj Holíček.  

Po štyridsiatich minútach hry dostali možnosť prvýkrát v sezóne aj náhradníci Nemčovič, Čavajda a Mlynarčík čo viedlo k nejakým zmenám v zostave. Kanonier Andrej Vasilenko pred treťou tretinou prorokoval: "Len si z toho zase neurobme drámu." Každý pravý fanúšik už ale tuší, čo sa stalo. V priebehu tretej tretiny začalo Partizánske pomaly ukrajovať z nášho vedenia a jediný kto dokázal vztýčiť našu zástavu v poslednej dvadsaťminútovke bol Jožko Holíček. Avšak Liďáci pustili "len" 4 góly, a tak sa po zápase mohli tešiť zo zaslúženého zisku dvoch bodov.

 

Potešilo: zvládnutý úvod zápasu, 4 góly navrátilca Letašiho, opäť zápas bez vylúčenia (!!!), druhé víťaztsvo nad minuloročným extraligistom, výkon tretieho útoku

Sklamalo: veľa darovaných gólov súperovi, rozpačitý výkon skúsených hráčov 

 

ŠK LIDO Prírodovedec - TJA-FBO Nižná 4:13 (3:2, 1:6, 0:5)

Kanadské body: Mosný 1+1, Golan 1+0, Günther 1+0, Letaši 1+0, Holíček 0+1, Vasilenko 0+1

Strely na bránu: 26:49

 

V priamom zápase o prvé miesto sa začalo vo vysokom tempe, keď Liďáci vybehli na Nižnancov a úvodné minúty patrili viac Bratislavčanom. Potom sa hra vyrovnala a svoje šance si začali vytvárať aj papieroví hostia, no do polovice prvej tretiny sa ani jeden tím z gólu netešil. Keď bol kapitán hostí vylúčený, tak mužšké A-čko si vzalo k srdcu nedávne odporúčanie od LIDO Women ako využívať presilovky a po pár sekundách sa po dorážke s bekhendom presadil Andrej Mosný a otovoril tak gólový zápis zápasu. Dlho sme sa však z vedenia netešili, keď Nižňanci spoza brány nahodili loptu bred bránu a Andrej Kazimír nohou zavesil Veningerovi smolný gól. To však neodradilo našich v aktivite a pokračovali v dobíjaní Zuffovej brány. Úder uštedrili Liďáci gólom Golana, ktorý po dobre zahratej štandartke z rohu prepálil všetko čo mu stálo v ceste a poslal Lido do vedenia. Na tento gól Nižná odpovedala v 12. minúte a mala aj ďalšie šance na to, aby sa ujali vedenia, ale šťastie stálo pri Veningerovi. To využil Letaši a 20 sekúnd pred koncom domácim pribalil gól do šatne, a tak po 20 minútach videli diváci okrem atraktívneho florbalu aj skóre 3:2 v náš prospech. 

V druhej tretine chceli Liďáci pokračovať v nastolenej hre, ale tréner mieni a osud mení. Hra začínala byť troška nervóznejšia a to využili praví domáci, ktorí "vychytali" Veningera v slabšej chvíľke a cena bola vysoká. V priebehu štyroch minút šnúrov štyroch gólov otočili z 3:2 na 3:6 a to sa neskôr ukázalo ako zlomový moment. Po menšej odmlke pridali siedmy gól, na ktorý ešte dokázal kontrovať kapitán Günther, ale v zápätí na to muži v žltom inkasovali znovu, a tak sme do tretej tretiny išli so štvorgólovým mankom.

V poslednej časti hry bolo Liďákom vidieť v očiach odhodlanie niečo spraviť z výsledkom tak, ako tomu bolo v poslednom zápase v Eláne proti Sniperom. Snaha začala hneď od úvodu, ale všetky strelecké pokusy končili buď tesne mimo alebo na domácom brankárovi. S pribúdajúcim časom bola koncovka čoraz kŕčovitejšia a bolo jasné, že dnes sa scénar z minulého kola asi nezopakuje. Nižná ešte dokázala dvomi gólmi v 8. a 11. minúte znovu odobrať z Liďáckeho odhodlania. Potom sa opäť do zápasu dostali aj náhradnici, a keď sa v dvanástej minúte zranil strelec Letaši, tak dostali o to viac priestoru. Pri snahe o vstrelenie gólu, ktorý by aspoň kozmeticky upravil výsledok, Golan v čase 54:45 pri došvihu trafil hráča Nižnej do tváre, a tak sme až do konca zápasu hrali v oslabení 4 na 5. Tam sme nakúpili ešte tri góly - jeden na začiatku a dva na konci oslabenia, čo znamenalo, že sme v dôležitom zápase utŕžili vysokú prehru 4:13. 

 

Potešilo: výborná prvá tretina, vytvorenie množstva šancí, snaha zvrátiť nepriaznivý výsledok až do konca zápasu

Sklamalo: nízka efektivita v zakončení, množstvo zahodených "tutoviek", veľa inkasovaných gólov

 

Po ceste domov sme požiadali trénera Mateja Brča Halienu o zhodnotienie kola v rámci rozšírenie seriálu S mikrofónom za florbalom:

Matej Haliena, tréner:

"Po minulom, veľmi úspešnom kole, sme aj v tomto kole opäť predvádzali pohľadný florbal, na ktorý sa dalo pozerať. Snažili sme sa hrať hru, ktorú sme si pred zápasom dohodli a čo sa týka hernej stránky bolo tam minimum chybičiek a nemáme si čo vyčítať. Miestami nám viazla rozohrávka, ale týkalo sa to najmä jednotlivcov. S predvedenou hrou ako celkom som však veľmi spokojný. Na striedačke opäť panovala dobrá nálada, chalani sa dobre hecovali a bolo vidieť, že každý z nich chce zvíťaziť. Dva body nie sú zlé, ale mohlo to byť aj lepšie. Žiaľbohu šport je niekedy taký. Nevyšla nám tretia tretina proti Partizánskemu a druhá tretina proti Nižnej. Najmä proti Nižnej za stavu 3:2 po prvej tretine sme inkasovali šesť rýchlych a pomerne lacných gólov, čo nás stálo celý zápas. Keby sme aj v tejto druhej tretine premenili množstvo šancí mohli sme v tomto zápase pomýšľať na úspech. Žiaľbohu sa tak nestalo a som vďačný aj za dva body. Potešil aj výkon náhradníkov, ktorí protvrdili, že patria do A tímu. Treba sa poučiť. Sezóna ešte len začala a verím, že to bude lepšie a lepšie."

 

Teraz A-čkarov čaká vyše mesiac voľna, v ktorom si môžu oddýchnuť a načerpať nové sily. 16.11. sa predstavia na horúcej pôjde Žiliny proti domácemu Grasshoperu "B" a Hurikánu.

 

Autor: Pavol Veninger a členovia trénerovho auta =)