Opäť 4 body, opäť pre divákov

23.02.2014 17:49

Včera nadišiel konečne čas na ďalšie dvojkolo pre náš "A" tím, ktoré sa odohralo v hale bratislavského Hurikánu. V tomto kole nás čakali ťažkí súperi z Banskej Bystrice o 8:00 a z Detvy o 14:00. 

 

ŠK Lido Prírodovedec - FPS N-Sport Banská Bystrica 6:5 (3:1, 1:3, 2:1)

Kanadské body: Golan 1+2, Holíček 1+1, Letaši 1+1, Kazimír 1+0, Štrbáň 1+0, Vrabec 1+0, Nemčovič 0+1

Strely na bránu - 29:46

Vylúčenia 2-1

 

 

Tréner Haliena v tomto zápase šokoval širokú florbalú verejnosť, keď k prvým dvom klasickým útokom namiešal tretí v zložení Nemčovič-Kazimír-Vrabec. Jeden z najskúsenejších hráčov a dlhoročný obranca Michal Vrabec teda na staré kolená okúsil hru v útoku a hral rýchle pravé krídlo. Začiatok zápasu sa niesol v opatrnom duchu a nikto veľmi neriskoval. Naši ale otvorili skóre ako prví, keď bombu od polovice vypálil Golan. To bol však budíček pre nášho súpera a karta sa začala pomaly obracať. Nepríjemný súper zo stredu Slovenska začal stupňovať tlak a Dobrovodský bol ako na strelnici. V čase 7:20 ho síce trochu pribrzdilo vylúčenie, no v presilovke sa nám nepodarilo skórovať. Bystričania nás v hre 5 na 5 nepustili vôbec do zakončenia, zato na druhú stranu ich strely sa k našej bráne dostávali pomerne pravidelne. Nedáš-dostaneš tentokrát hralo pre nás, keď v čase 16:09 prekonal brankára po blafáku Štrbáň. O 22 sekúnd sa presadil náš novozložený tretí útok, keď Nemčovič peknou prihrávkou vyzval Vrabca a ten umlčal všetkých neprajníkov, ktorí mu neverili a nekompromisne zavesil do ľavého vinkla súperovej brány. Do konca tretiny sa stav už nemenil.

V druhej tretine na nás súper vybehol a už po 27 sekundách hry znížil na 3:2 Jach nechytateľnou strelou pod brvno. Keď už sa hostia zakusli, tak nás pustiť nechceli a o pár minút bol počet striel na ich strane viac než dvojnásobný. Pomohla tomu aj presilovka, ale Golanove sekanie ostalo nepotrestané. Pár dní o tom bude mať dôkaz aj Ján Hordosy, ktorí si pri zákroku vyslúžil peknú tetovačku od neunávaného Jacha. Nejaké šance boli aj na našej strane, ale v porovnaní so súperom boli zanedbateľné. Priaznivé skóre držal výbornými zákrokmi Dobrovodský, no aj tak kapituloval v čase 10:58 a o chvíľu po tom opäť zo štandartky a razom sme prehrávali 3:4. Toto bol pravý moment na oddychový čas a náš lodivod neotáľal. Po timeoute sa hra viac vyrovnala, ale súper si stále udržiaval rozdiel v pomere počtu striel na bránu. Keď na časomiere svietilo 16:36, tak v nedostriedanom útoku Letaši vyzval na skórovanie do prázdnej brány jedného z dvojice Vasilenko-Kazimír. Víťazne z tohto súboja vyšiel ostrieľaný veterán a po šermiarskom súboji teda uchmatol gól pre seba Kazimír. Ku koncu tretiny súper opäť zatlačil, čo vyústilo do trestu pre Holíčka za opakované priestupky.

Do tretej tretiny sme nastúpili ako vymenení a prvých 6-7 minút sme do súpera búšili ostošesť a snažili sme sa prelomiť remízový stav. To sa podarilo po necelých troch minútach hry Letašimu - 5:4. O niekoľko sekúnd na to sa strelou ťahom presadil Holíček, ktorý nebojoval len so súperom, ale aj so svojim zdravotným stavom, ktorý bol viac než biedny. Gól chorobou zdecimovaného ľavého krídla sa ukázal ako víťazný. Asi 12 minút do konca zápasu sa však fialoví spamätali a opäť začal kolotoč, z ktorého sme už nevystúpili. Aj keď šance Bystričanov vyzerali všelijako, tak bolo cítiť, že gól už nedostaneme. Dobrovodský nenechával súperovi žiadne dorážky aj za cenu rozseknutej ruky. Čo aj nechytil Dano, tak chytili obrancovia a po zápase sa mohli pýšiť novými tetovačkami. Čím viac sa blížil záver, tak tým viac to horelo, ale keď už sme nedostali gól asi 10 sekúnd do konca z tutovky, tak sme sa mohli tešiť z dvoch bodov.

 

Potešilo: iba 5 inkasovaných gólov, udržanie v závere zápasu, 41 zákrokov Dobrovodského, divácka podpora

Sklamalo: kolísavý výkon, pasívnejšia hra, passing play, 46 striel na našu bránu

 

DTF Team Detva - ŠK Lido Prírodovedec 5:6 (1:4,1:0,3:2)

Kanadské body: Vasilenko 3+2, Günther 1+2, Letaši 2+0, Golan 0+1, Holíček 0+1

Strely na bránu - 31:38

Vylúčenia 4-3

 

O druhej sme nastúpili proti ťažkému súperovi z Detvy. Problém nastal už na začiatku zápasu, keď oba tímy prišli v červených dresoch. Liďáci preto, že žlté mali mokré z raňajšieho zápasu a tí čo boli doma si ich poväčšine ani nezobrali na druhý zápas. To bola chyba, lebo Detvanci si ako domáci tím odmietli dať druhú sadu dresov len preto, že v ich červených dresoch mali víťaznú šnúru. Rozlišovačky usporiadateľ neposkytol, a tak sa opäť degradovala úroveň súťaže, keď Lido muselo hrať v dresoch naruby. Názor na situáciu si môže utvoriť každý sám. 

Vec s dresmi nikoho nerozladila (maximálne tak čudujúcich sa divákov, ktorých bolo približne 50!) a už v šiestej sekúnde nenápadným bekhendom zaskočil brankára Detvy kanonier Vasilenko. Útočná smrsť z našej strany neutíchala a dobíjali sme detviansku bránu. Ponúknutá presilovka nás rozbehla ešte viac. Po uplynutí presilovky prišlo ďalšie ovocie v podobe gólu prekvapivého strelca - Letašiho. Do času 7:48 Detva Veningera ohrozila asi len dvakrát, a tak nevinná strela z relatívne veľkej dialky a uhlu sa od Veningerovej nohy odrazila do brány a náš zaskočený brankár sa po nej za seba naťahoval už len márne. Liďáci si v svojej hre, ale pokračovali a chvíľu po tom sa presadil opäť Vasilenko a po ňom aj muž s číslom 66, ktorý zo vzduchu perfektne trafil loptu od Holíčka a detviansky strážca svätyne sa mohol iba smutne prizerať. Günther dal na radu svojich spoluhráčov a po asi piatich zápasoch konečne hýril streleckou aktivitou (viac ako jeden strelecký pokus za zápas =)) a takáto hra mu celkom svedčala. Tretina teda skončila priaznivým skóre a nič nenasvedčovalo tomu, žeby sa malo niečo meniť, ale keď už sme tam mali tých divákov...

Druhá tretina bola od tej prvej trošku odlišná. Prestalo nám to tam padať a na ihrisku sa začalo priostrovať. Pribúdali florbalové momenty technické, ale aj emočné. Pre diváka určite zaujímavá tretina. Prvé vylúčenie v tretine prišlo v polovici, keď bol prísnym verdiktom poslaný na trestnú lavicu Vasilenko, no oslabenie sme ubránili. Gól od "domácich" ale prišiel v čase 13:00 bolo to 2:4. O dve a pol minúty na to bol vylúčený aj hráč Detvy a zo šikovnej štandartky vypálil Günther, ale brankár mal zjavne dobrý deň a už po niekoľký krát sme na ňom v tejto tretiny pohoreli. 26 sekúnd do konca tretiny predviedol veľmi "športový" výstup hráč Detvy po tom, čo neustál súboj s Letašim a rozhodcovia jeho hlúpe reči správne ocenili trestom 2+10 minút. 

Posledné dejistvo predpovedalo zaujímavý záver, a tak aj bolo. Liďáci aj naďalej márne obstreľovali brankára súpera a častokrát aj na úkor obranných činností. To Detva dokázala využiť a po niekoľkých neúspešných brejkoch to už prišlo a v čase 6:37 znížili na rozdiel jediného gólu. Vtedy sa začal hrať viac florbal a nám čas ubiehal pomaly, súperovi rýchlo. Na začiatku 14. minúty bol vylúčený Günther  ale "shotblocker" Hordosy so spoluhráčmi pomáhali Veningerovi držať loptu mimo priestoru našej svätyne. Stredoslováci cítili svoju šancu (predsa len mali tie víťazné dresy!), a keď sa dostal ich kapitán tak na 6m k bráne, tak mal kopec času rozmyslieť si kam to dá a nakoniec sa rozhodol dobre - 4:4. O 25 sekúnd po individuálnej chybe v polovici ihriska sa dostali červení do brejku dvoch proti bekčekujcemu Hordosymu a túto akciu zakončili s prehľadom gólom do prázdnej brány. 2 minúty dokonca sme teda stratili vedenie a bol potrebný oddychový čas. Hneď ako bola príležitosť Veninger utekal z brány a začala sa naša powerplay. Čas sa krátil a brankár domácich nás naďalej chytal. Potom sa však na nás usmiala šťastena, konkrétne na Vasilenka, a 28 sekúnd do konca vystrelil ďalekonosnú strelu z úrovne našej streidačky (a.k.a. padajúci list), ktorý preplachtil okolo všetkých až za chrbát dezorientovaného brankára. "Momentum" sa teda otočilo o 180° a hneď sme mali dôvod na radosť. Avšak fanúšik, ktorý čakal, že už sa nič nestane určite nebol náš. Naša "heroline" ostala na ploche a vyplatilo sa. Opäť bol pritom Vasilenko, keď od polovice vystrelil a tesne pred bránou tečoval loptu medzi brankárove nohy Letaši a bolo vymaľované. To čo nám tam nepadlo celý zápas nám tam padlo v posledných tridsiatich sekundách a konečne sa aj nám dostalo toho povestného šťastíčka.

 

Potešilo: silná prvá tretina, emočné zvládnutie zápasu, obrat v záverečných sekundách, podpora množstva fanúšikov (aj s transparentmi!)

Sklamalo: ľahkovážna hra v obrane, neochota hráčov z Detvy dať si iné dresy

 

Posledný zápas tohto kola odohrala Nižná s našim raňajším súperom z Banskej Bystrice a výhrou 8:6 si potvrdila postup do extraligy! Náš prenasledovateľ Púchov prehral v Trenčíne oba zápasy a 6 zápasov do konca máme teda náskok siedmych bodov a 2 zápasy k dobru. Pohľad na tabuľku je viac než príjemný. Už budúci týždeň sa vyberieme poslednýkrát na "trip" - konkrétne do Detvy kde si zmeriame sily s Trnavou a Modrou. Ďakujeme za vašu podporu a gratulujeme chlapcom z Nižnej k postupu!

 

Autor: Pavol Veninger

Transparentný účet


SK24 0900 0000 0051 2971 0129

 

PARTNERI

 
 

 

Kontakt

Športový klub LIDO Stachanovská 36
821 05 Bratislava
č. účtu: 2929848026/1100
banka: Tatra banka, a. s.
IBAN: SK02 1100 0000 0029 2984 8026
lido@lido.sk