Nový rok sme oslávili v Púchove víťazstvom

06.01.2020 17:24

FBK Púchov – ŠK Lido Prírodovedec          4:8 (0:2, 1:1, 3:5)

Kanadské body: Ringer 3+0, Dida 3+0, Slezák 2+1, Paulikovič 0+3, Günther 0+2, Bačinský 0+1, Maňkoš 0+1

Strely – 26:25

Vylúčenia – 2:2 (hráč Púchova 2+10 za nešportové správanie)

 

            Majonézový šalát, všetky druhy vyprážaného a koláčov štandardne spôsobujú, že prvý zápas v novom roku bolí nie len fyzicky, ale aj na pohľad. Tento rok nebol výnimkou, aj keď treba povedať, že to bolo lepšie ako inokedy. Už pred stretnutím bolo jasné, že do zápasového kolotoča sa vracia ťažko, keď si brankár Dobrovodský zabudol šošovky v Bratislave a nebyť jeho obetavej priateľky Silvie s bratom, ktorí to s autom otočili do Bratislavy, tak asi by tímový pokladník musel dať sám sebe pokutu za neprinesenie výstroja na zápas =) Dobre, poďme už ale k tomu podstatnému.

            Už v prvej minúte ukázali hostia, že vedia zahrať aj v bielych dresoch a z výbornej práce Maňkoša, ktorý na dvakrát zblokoval prihrávku a posunul na Ringera ťažil práve Matúš a poslal nás do vedenia.  Potom sa však hra na chvíľu upokojila a oba tímy sa dostávali do prevádzkového módu. Čo však potešilo, že Slezák si po piatkovom video rozbore zápasu s Florkom odniesol viac ako za Tatrovku nákladov od trénera a spoluhráčov a prinieslo to úspech v 12. minúte. Trošku so šťastím sa dostala lopta Bačinskému na florbalku, ten poslal presný „krížik“ na nášho kapitána a Renči nikomu nenahrával, nekompromisne zavesil. Tri minúty na to bol vylúčený za sekanie Fleger, no s prvou presilovkou zápasu Liďáci nenaložili nijako extra.

            2:0 po prvej tretine bol uspokojivý výsledok. V úvode druhej tretiny to však papierovým Bratislavčanom neurobilo dobre a začali kopiť chybu za chybou. Niekoľko ich ostalo súperom nevyužitých, no napriek tomu skresal naše vedenie na polovicu Bulejko v čase 2:25, keď z dorážky zo vzduchu pred bránou nakoniec prekonal Dobrovodského strelou do tyčky, ktorá sa odrazila od jeho chrbta do brány. Ďalšie minúty boli stále v znamení chýb, ale náš brankár buď situáciu vyriešil, alebo ju vyriešili Púchovčania za nás. Trvalo to asi 10 minút, kým Liďáci pochopili, že zápas sa sám nevyhrá. Pomohlo tomu aj vylúčenie Krajčiho, keď najprv skosil v rohu Slezáka ako znudený školák ovocie v hre Fruit Ninja a následne ukázal kus športového správania, ktorý rozhodca Kováčik ocenil na 2+10. V ponúknutej presilovke využila pätica štandardku z veľkého bránkoviska. Po asistencii Paulikoviča dal druhý gól v zápase Ringer. Šance do konca tretiny na skórovanie z našej strany ešte boli, ale Púchov držal nad vodou krásnymi zákrokmi Velčovský. V druhej tretine pobavila ešte ruka Daniela Maňkoša, ktorý najprv aj chcel svoj exces „vykecať“, ale keď videl úsmevy/facepalmy na tvárach svojich spoluhráčov, pokorne sa pobral na trestnú lavicu. Oslabenie sme našťastie zvládli bez ujmy.

            Vedenia o dva góly bývajú zradené, čo si námorníci dobre uvedomovali a k poslednej tretine pristúpili zodpovedne. Hra sa stiahla na 10 ľudí a šance sa statočne kopili. Štvrtý gól prišiel v 5. minúte. Akciu tri na dva režíroval Slezák, keď prihrávkou našiel Ringera a ten cez ruku, ako to pravý strelec robí, zavŕšil hetrik. Zahanbiť sa nechcel nechať ani náš druhý elitný kanonier, Marek Dida a niekoľko sekúnd po Ringerovi zo vzduchu trafil prienikovú prihrávku od Günthera. Po tomto góle začali hrať Liďáci opäť na tri formácie. Nepríjemné chvíle zažil fanúšik „Mravenečníkov“ v 8. minúte. Po nešťastnom páde sa niekoľko minút ocitol v opatere zdravotníka Maťa Štastného náš brankár Daniel Anjel. Veninger sa však nakoniec rozcvičoval zbytočne, keďže adrenalín dovolil nášmu pokladníkovi pokračovať ďalej, aj keď... Chvíľu na to, sa podarilo na 2:5 znížiť veteránovi Kiačikovi po individuálnej akcii od mantinelu. Dve minúty na to z brejku vyslal rázny projektil do vinkla Hruška. Prišiel na rad timeout, na ihrisko vybehlo opäť 10 najlepších vystaviť stopku črtajúcej sa dráme. O minútu na to dával na 3:6 Dida, tentokrát mu Günther prihrával spoza brány a chybu v striedaní domácich osamotený Marek nemal problém potrestať. Čistý hetrik Dida zavŕšil hneď v ďalšom striedaní po akcii 2 na 0 a stal sa tak ďalším profesionálom v našom tíme. Prihrával mu Slezák. Púchovčania začali hrať pomerne skorú power play. Tri minúty pred koncom sa stala nasledujúca situácia. Ako ju Matúš vyriešil? (pozn. Matúš nebol na piatkovom video rozbore zápasu s Florkom)

a) dal gól do prázdnej brány

b) nahral si o tyčku a dal gól do prázdnej brány

c) nahral Vicovi, ten mu to vrátil, Ringi si prechytil hokejku do opačného garde a dal obrancovi gól pomedzi nohy

d) chel byť dobrý chalan, nahrával Vicovi ale obranca to zachytil a nič z toho nebolo

 

Áno, presne tak. Stalo sa to isté, čo naposledy. Gól sme nedali, následne sme boli hneď vylúčení po previnení Slezáka a v oslabení sme dostali gól na 4:7. Posledné slovo v zápase si však zobral práve náš posledný potrestaný hráč a sekundu do konca spečatil konečný výsledok na 4:8.

 

Potešilo: 2 hetriky, z čoho stačí vyplatiť iba jeden,  novoročné víťazstvo, vyhrávanie od začiatku do konca, častá streľba

Sklamalo: hluché miesta v rámci zápasu, slabší dôraz

Florbalové ozveny, Michal Vico (vo štvrtok na tréingu na margo toho, že Ondrej Pagáč má zlomenú nohu):
"Dnes som si chcel dať Burger King, ale keď som sa dozvedel, že Bocci má zlomenú nohu, tak som si dal len cestoviny. Musím byť vo forme."

 

Florbalové ozveny, Matúš Ringer (po situácii na obrázku):

"Nechcel som byť chuj, že nech si dá aj Vice gól a všetci mi tu nakladáte =("

 

S mikrofónom za florbalom, Roland Bluska (pre szfb.sk): 

"Bol to pre nás po dlhej dobe zápas na súperovom ihrisku. Pristúpili sme k tomu s rešpektom. Začali sme dobrou a koncentrovanou hrou. Darilo sa nám hrať to, čo sme chceli. Dávali sme góly z toho, čo trénujeme. Všetci hráči si dobre odviedli svoju robotu a potešili ma. Finálny rozdiel v skóre je síce iba o štyri góly, ale celé stretnutie sa vyvíjalo v náš prospech a to je dôležité."

 

            V tejto sezóne sme teda porazili už aj Púchov a zaknihovali si prvé víťazstvo v roku 2020. Najbližšie meranie síl bude v búrlivej atmosfére. Jednak preto, že ideme na pôdu nášho rivala Nižnej a jednak preto, že sa uskutočni historický prvý „School match“, takže tradične dobrá atmosféra v Tvrdošíne bude okorenená aj množstvom detských fanúšikov, ktorí iste vytvoria úžasnú atmosféru. Vezmite si na piatok dovolenku a o 12:00 sa vidíme v piatok 10.1.2020 v Tvrdošíne!

 

Autor: Pavol Veninger