Musí byť 10!!! ... opäť raz bolo

05.12.2019 19:51

FBC Young Arrows Spišská Nová Ves - ŠK Lido Prírodovedec 7:10 (1:3, 2:2, 4:5)

Kanadské body: Slezák 2+3, Ringer 3+0, Dida 2+0, Gálet 1+1, Paulikovič 1+1, Dobrovodský 0+2, Pagáč 1+0, Pollák 0+1, Vnuk 0+1

Strely: 45:51 (asi aj tie mimo)

Vylúčenia: 2:3, Hanzely navyše 10 min

 

Po dlhej sérií siedmich domácich zápasov cestovalo Liďácke Áčko na výjazd. Pohľad na tabuľku, kde je náš súper na poslednom mieste bez bodu, by síce mohol nasvedčovať, že pôjde o ľahký zápas a povinnú jazdu, ale kto niekedy hral v Spišskej Novej Vsi, vedel, že také ľahké to nebolo. K zápasu pristúpilo naše mužstvo maximálne zodpovedne pri taktickej príprave a do dejiska zápasu pricestovali s predstihom, aby hráči mali priestor a čas rozhýbať svoje stuhnuté telá z cesty.

Po dostatočnej predzápasovej rozcvičke, aj keď je škoda, že pri nepochopiteľne slabom osvetlení, ktoré sa naplno rozvietilo hádam desať minút pred zápasom, sa išlo na to. Od prvých minút zápasu boli „mravenečníci“ tímom, ktorý udával tempo hry a vytvoril si aj prvé šance, ktoré skončili na gólmanovi hostí Ondasovi. Avšak zo strany tretieho tímu tabuľky to bolo nemastné-neslané, keďže parkety sú predsa iný povrch ako kocky na Eláne. Spišiaci tak vyrovnali hru a začali aj oni ohrozovať bránu Liďákov.
Ten sa pred zápasom dohodol s Matúšom Ringerom, že ho bude vpredu hľadať a skúsia zaútočiť na jeho rekord v asistenciách v jednom zápase, keďže kvalitné parkety brankárskym výhodom prajú.

Nebol to Ringer, ale Patrik Paulikovič ktorého Dobrovodský 10-metrovým výhodom pomedzi nohy poslal do prečíslenia 4 na 3. Ten našlapal až do „ľavého kruhu“ odkiaľ zavesil pekný kúsok – 1:0. Potom to už zobrala do rúk osvedčená dvojica Slezák – Ringer a asi nemusím písať kto nahrával komu. Spišiaci znižovali na 1:2 pod štandardke z veľkého bránkoviska. Pavlák prepálil Maňkoša v múre a Dobrovodský sa nestihol natiahnuť po loptičke. Skóre prvej tretiny uzavrel ďalsí disponovaný strelec Lida Dida po spolupráci s naším najproduktívnejším hráčom “Žochárom” Gáletom.

Hodnotenie v šatni nebolo pozitívne, lebo Liďáci sa stale trápili viac so sebou ako so súperom. Ten udrel v tretej minúte, keď trafil pekne Pavlák tiesnený medzi kruhmi. Spišská však v 4. minúte išla do štyroch za hru so šiestimi hráčmi. Vtedy sa prejavil “duch fair-play” a domáci si vypýtali dvojku pre Lido za nesprávne vybavenie týkajúce sa štuciek. Ďalej to asi necháme na posúdení fanúšikov. Hra 4 na 4 gól nepriniesla, ale tesne po naskočení potrestaných prešlapal Vnuk troch hráčov súpera na strede a Ringerovi ponúkol ďalší gól …. ako inak, do prázdnej :).  Na 2:5 zvýšil druhým gólom v zápase Dida. Do konca tretiny sa hral viac-menej vyrovnaný florbal, keď boli na lopte hlavne naši chalani, ale Spišská podnikala nebezpečné brejky. Na 3:5 znižoval po vyšachovaní našej obrany z bránkoviska do prázdnej brány Michal Hanzely. Pred koncom tretiny bol vylúčený Pagáč za nedovolené bránenie. Frustrácia naších hrácov stúpala s každým neodpískaným dohrávaním alebo sácaním rukami v takmer každom súboji pri mantinely. S takýmto skóre sa nakoniec išlo do šatní.

Do tretej tretiny vybehli oba tímy odhodlané pobiť sa o body, čiže nasledujúcich 20 minút bolo o zápletku a emócie postarané. Najprv prišli tie emócie, keď Hanzely kroščekoval do brány Bačinského. Nepochopiteľne sa hralo 4 na 4, keď bol vylúčený aj faulovaný Bačinský, ba čo viac, hrala sa proti nám štandardka z veľkého bránkoviska. V kontexte zápasu a takýchto situácií vyznieva úsmevne fakt, že sme sa stali asi prvým mužstvom v histórií MEX, ktoré malo v zápase viac vylúčených hráčov ako SNV!!!

Keďže sa dlho nehralo, tak mali “mravenečníci” čas si povedať, čo má kto zahrať, aby sme brali domov body my. Následná hra 4 na 4 priniesla až štyri góly. Tento krát potiahol káru náš prvý útok, keď v priebehu minúty dali dva góly Slezák a Ringer. Domáci nedali svoju kožu zadarmo a tiež odpovedali dvoma gólmi, keď najmä výstavný kúsok Jergu do vinkla by patril do hitparád najkrajších striel. K snahe o rozhodnutie zápasu sa pridal aj Gálet, ktorý skóroval po krásnom krose Polláka a taktiež strelec posledných kôl Pagáč, ktorú ukážkovo z uhla vymietol bližší vinkel okolo ucha Ondasa – 5:9.

Keďže na Lidákov sa pozerali ich fanúšikovia cez stream, tak ich nechceli nechať v presvedčení, že je zápas rozhodnutý. Nedôraz pred bránkou a smola pri odraze od Vnukovej ruky znamenali zníženie na rozdiel dvoch gólov. Pri powerplay súpera si Dobrovodský spomenul na predzápasovú dohodu s Ringerom, hoci svoj osobný record iba vyrovnal. Po chytení lopty videl voľného Slezáka, tak loptu posunul Renčimu a ten ukážkovým lobom na 25 metrov zavesil pod brvno – 7:10. Koniec a hotovo. Body boli doma a ďalšia desina na svete.

Toto víťastvo spolu s prehrou Florka na Tsunami posunulo Lido na 2. miesto tabuľky!!!

 

Potešilo: 3 body, prístup k zápasu, udržanie vybudovaného náskoku,

Sklamalo: nie úplne presvedčívý výkon, nervózny zápas, nedostatok fair-play, 6 inkasovaných gólov druhej formácie,

 

S mikrofónom za florbalomRoland Bluska (pre szfb.sk): „Na zápas sme sa pripravovali, ako na jeden z najnáročnejších v sezóne. Podmienky naozaj nie sú jednoduché – cesta, hala úplne iná, s akými sa stretávame. Pripravili sme sa však naozaj zodpovedne. Výsledok síce nie je jednoznačný, ale myslím si, že sme boli počas celého zápasu lepšie družstvo. Súper nepredal kožu lacno, preto bol výsledok taký tesný. Kvalita však bola na našej strane. Pochválil som chalanov za to, že náskok, ktorí si utvorili ani raz nestratili.“

 

Autor: Daniel Dobrovodský