Musí byť 10!!! Aj bolo...

28.11.2019 10:47

ŠK Lido Prírodovedec – FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina          10:3 (3:2, 2:1, 5:0)

Kanadské body: Matúš Ringer 2+2, Jakub Gálet 3+0, Vladimír Bačinský 0+3, Marek Dida 1+1, René Slezák 1+1, Ondrej Pagáč 1+0, Patrik Paulikovič 1+0, Marcel Petrík 1+0, Róbert Futák 0+1, Daniel Maňkoš...tak hovoria oficiálne štatistiky.

Strely - 36:27

Vylúčenia - 1:1

 

        Po fantastickom obrate proti vicemajstrovi zo Záhorskej Bystrice boli Liďáci výborne naladení na ďalší 6 bodový zápas proti súperovi zo Žiliny. Proti tímu, ktorý v predošlom kole nasúkal neuveriteľných 27!!! (slovom d-v-a-d-s-a-ť-s-e-d-em) gólov poslednému mužstvu v tabuľke - Spišskej Novej Vsi. Prípravu na zápas mužom ovplyvnilo zranenie Ondra Gažíka, ktorý si povedal, že predsa on nie je žiadne béčko a pustil sa do súbojov s najstatnejšími chlapmi z tímu, Viktorom VnukomMichalom Vicom. Nanešťastie, v po sebe idúcich súbojoch o loptičku pri mantineli to koleno vysnívaného aríjského syna nevydržalo a povedalo si, že si odskočí do nemocnice na prehliadku. Lekár k radosti trénera Blusku naordinoval Ondríkovi pár dní (rozumej v preklade 2 dni a od tréningu do zápasu boli ozaj 2 dni) pokoj. Avšak také jednoduché to nebolo a der Junge sa pomaličky zotavuje z nepríjemného zážitku, ktorý prebral všetkých prítomných v hale Elán. Pomocník šerifa Vice neuniesol psychickú ujmu zo zranenia jeho spoluhráča a radšej sa pobral do Portugalska vyvetrať si hlavu a nepripojil sa k spoluhráčom v zápase proti jeho kamarátom z domovského mesta. Avšak na zápas sa už k nám znovu pridal stratený syn Lukáš Pollák a nachystaný trhať parkety, teda plastové kocky, boli aj mladší hráči z juniorky Futák, Matlovič a Petrík, tešiaci sa na každú príležitosť, ktorú dostanú v zápase.

        Náš sobotňajší súper nás prekvapil na rozcvičke absenciou slovenského reprezentanta na posledných majstrovstvách sveta Michala Miškeho. Ak sa ale niekto zamýšľal ako kobylky mohli nastrieľať toľko gólov v poslednom zápase ukázal im to Ivan Kuka v 2. minúte a 22. sekunde zo strednej vzdialenosti strelou zápästím do vinkla a strpčil tak prvé sekundy na ploche v extraligovom zápase pre Róberta FutákaMatúš Ringer sa však zobudil s vedomím, že bude hrdinom prvej tretiny. Na svetelnej tabuli svietilo len o 5 sekúnd viac a skóre už bolo 1:1, po tom ako sa Ringi predral k loptičke a zakončil na štýl ruského blafáku, strelou príklepom z medzi kruhov. To však v podaní rodáka z Prešova nebolo všetko a do konca tretiny stihol rozdať dve lahodné prihrávky s ponukou na skórovanie pre svojich spoluhráčov Pagáča Slezáka, ktoré patrične využili. Dobrovodský v bráne Lida v tom čase čapal Žilinčanov jedna radosť, tigrími skokmi zo strany na stranu privádzal strelcov do zúfalstva. Napokon už 14 sekúnd po góle na 3:1 v podaní Slezáka, sa Daniel rozhodol skočiť po loptičke odrazenej od zadného mantinelu takým štýlom, až deravú loptičku premáchol na štýl dieťaťa, ktorému beriete jeho obľúbenú hračku a dovolil Cvachovi pohodlne znížiť do odkrytej brány na 3:2. Dano ako sa sám priznal už teda nemusel myslieť na shutout v zápase čo by mu isto s radosťou pripomenul Vladimír Bačinský (pozn. Vlado sa pred treťou tretinou zápasu proti Nižnej pripomenul zmienkou o čistom konte, čo samozrejme zakríkol a Oravčania strelili ten psychologický jeden gól). Klasik Daniel Maňkoš prišiel so zaujímavým faktom, keď si nepamätal, že by niekedy  Matúš Ringer dokázal za 20 minút a 6 sekúnd (odkaz na víťaznú asistenciu z predĺženia proti Tsunami) zaknihovať 3 asistencie.

        To sa už ale námorníci chystali na prostredné dejistvo obohatení o nové poznatky a pokyny od trénera Blusku, ktoré aj do bodky plnili. Stav po druhej tretine bol v prospech Lida o 2 góly potom čo sa presadil Jakub Gálet po nahrávke od Bačinského Slezák vrátil požičané Ringerovi z prvej tretiny. Ten si síce najprv musel nahrať s tyčkou súperovej brány, napokon však upokojil utešene zaplnené hľadisko a loptičku upratal do siete. Priebeh hry bol však plne v réžii pravých Rangers. Súpera počas väčšiny času držali na jeho polovici a do šancí sa dostávali sporadicky. V 17. minúte sa po jednej z nich presadil Škvarna strelou pomedzi Pagáča, Maňkoša, Paulikoviča a Dobrovodského. Kto by to bol povedal, že to bude posledné slovo zo strany hostí.

        Do tretej tretiny sme šli s predpokladom narastajúceho tlaku žilinského tímu. Na prekvapenie všetkých sa však nič také nekonalo a hala Madison Square Elán videla gólový koncert Lida. Na začiatku sa v rozmedzí 104 sekúnd presadil 2x Gálet a zavŕšil tak hetrik, z čoho bol pokladník Dobrovodský rovnako smutný a šťastný zároveň. Na začiatku 10. minúty vyslal Marcel Petrík tvrdý projektil od pravej strany mantinelu. Loptička sa zastavila až v sieti hostí, iba žeby sa medzitým obtrela o hruď topoľčianskeho snajpra Jakuba Gáleta. Rozhodca Beňo spolu s predsedom klubu Lido, sekretárom, brankárom a tiež aj rozhodcom Pavlom Veningerom zastupujúci Romana Sklenicu, ktorého zradil dopravný prostriedok na ceste z Prahy, však tento moment nezachytili a asistenciu si pripísal Daniel Maňkoš. Po dlhoročných sťažnostiach na adresu strelcov odmietajúcich skórovať po jeho perfektných prihrávkach do prázdnej brány je tento rok prelomový a asistencie na jeho konto už skáču takmer samé. 

 

        V poslednej dvadsať minútovke si Marek Dida povedal dosť a zaznamenal prvú prihrávku na gól v tejto sezóne. Prvá asistencia však pre Mareka nebola uspokojivá a preto sa rozhodol vevaliť pozdrav Gajdošovi v bráne súpera. V tom momente zaznamenal tretiu nahrávku podľa oficiálne dostupných informácii Vladimír Bačinský, aj keď štatista by namietal, že boli štyri. Vladka napriek strate vlasov forma neopúšťa a dúfame, že mu vydrží aj naďalej. V posledných minútach sa potešila tiež kasička domácej kabíny a osmelili sa aj rozhodcovia. Vylúčenie Štefanka zo Žiliny využil s prehľadom jemu vlastným Paulikovič a poslal pozdrav brankárovi hostí pod ruku. Na tento gól bude isto s radosťou spomínať Robo Futák, pre ktorého to bol vďaka asistencii prvý bod v extralige. Tréner domácich vycítil momentum. V čase 14:01 si vzal time out a premiérovo poslal do brány ďalšieho juniora v našej kabíne Daniela Fehéra. Okrem toho začal skúšať hráčov aj na pre nich netypických pozíciách. René Slezák však pre dané manévre nemal pochopenie a v prvom striedaní na pozícii centra si šiel oddýchnuť na trestnú lavicu na dve minúty za sekanie. To pokladník Dobrovodský už pekne zapisoval, koľko ho to bude stáť. Počas oslabenia sa tiež vytiahol nový muž v bráne domácich a zneškodnil tutovku domácich včasným presunom na stranu a vyplnením miesta v bráne. Prvý zákrok Fehéra v extralige si vyslúžil potlesk, ale zamotal hlavy vyberačovi a pokladníkovi ako tento moment využijú v prospech tímu.

Do konca zápasu sa už následne nič podstatné neudialo a Lido po víťazstve 10:3 súperom ukázalo, že v domácej hale sa body nebudú brať!

 

Potešilo: 10 vstrelených gólov, iba 3 inkasované góly, umná hra obrancov v tretej tretine

Sklamalo: Reného vylúčenie, druhý gól v sieti Lida

 

S mikrofónom za florbalom, Vladimír Bačinský (pre szfb.sk): „Na tréningu vo štvrtok sa zranil Ondrej Gažík, ktorému želám skoré uzdravenie. Preto dostali šancu mladí hráči, ktorí podali solídny výkon. Výsledok je síce jednoznačný, ale nebol to jednoduchý zápas. Začali sme slabo, najmä prvé dve tretiny boli náročné. V tretej časti sme sa už rozbehli. Predĺžili sme si úspešnú sériu a už sa tešíme na ďalšieho súpera,

 

Autor: Ondrej Pagáč