Liďáci si úspešne otestovali florbalový turnaj v Ljubljane!

05.09.2013 23:07

V dňoch 23.-25.8. sa v hlavnom meste Slovinska, Ljubljane, odohral medzinárodný turnaj aj s účasťou nášho klubu! Na turnaj Slo Open 2013 vycestovali Roman Günther, David Braun, Andrej Vasilenko, Pavol Veninger, Jozef Holíček, Michal Vrabec a Sidney Štrbáň ako zástupcovia Lida. Do klubu pribrali aj exliďákov Lukáša Murcka a Tomáša Chválu. Posledný článok úspešného tímu tvoril Adam Belko z "B" tímu bratislavského Hurikánu. Oficiálnu stránku turnaja nájdete tu: https://www.floorballsloopen.com/index.htm

Slovinská výprava dorazila na miesto určenia večer pred prvým zápasom a trošku sa zoznámili s miestnym jedlom, poobezerali centrum mesta a potom na večer sa pobrali naspäť na ubytovňu, keďže na ďalší deň nás čakal hneď prvý zápas proti tímu Lepsu z Fínska. 

Na ten naši chalani nastúpili vo vysokom tempe, keď sa hneď v úvode presadil Tomáš Chvála a poslal Lido Sharks (oficiálny názov tímu na turnaji) do vedenia 1:0. Ako však čas plynul ďalej, tak Fíni preberali iniciatívu, čo vyústilo do vyrovnávajúceho gólu a tlak sa stupňoval ďalej. Posledných 10 minút druhého polčasu to bol už zámok, z ktorého sa naši chceli vymaniť rýchlymi brejkmi, ale tie vyústili iba do ďalších chýb, a keď 3 sekundy pred koncom Fíni prestrelili prázdnu bránu, tak sme mohli ďakovať aj za tú remízu. Po zápase sa zastavil kapitán nášho súpera a nenápadne nám naznačil, že keby neprišli ráno o druhej z pobytu pri mori, tak by nám tím "starších pánov" z piatej fínskej ligy ten jeden bod dal ešte o čosi ťažšie. 

V druhom zápase sa turnajoví Žraloci presunuli do druhej haly, kde ich čakali slovinské čeľuste FBK Jaws. V tomto zápase sa ale ukázalo, že čeľuste sú iba časťou žraloka, a tak bez nejakých väčších problémov súkali Bratislavčania slovinskému extraligistovi jeden gól za druhým. Konečné skóre 8:0 v náš prospech hovorí za všetko. 

Posledný zápas nás čakal v hale Edvard Peperko, kde sme odohrali prvý zápas proti fínskemu Lepsu. V tom sme nastúpili proti ďalšiemu Slovinskému extraligistovi FBC Žiri. To už bol súper, ktorý nám robil väčšie problémy. Do vedenia sa dostali prví Slovinci, ale strelou Belka sme po chvíli vyrovnali na 1:1. Po dlhom úseku bez gólu sa presadil v presilovke 5 na 3 Murcko, no súper nám aj toto vedenie zobral, a tak sme skončili v skupine druhí za jednu výhru a dve remízy.

 

Na ďalší deň nás čakalo osemfinále, v ktorom sme narazili na ďalší fínsky tím SBS Kings. Tí však po žúrkach zjavne nechodili, a tak to aj vyzeralo. Podstatne lepší Fíni nás točili, no celý zápas to bolo v podstate len 0:1. Z našej strany v nervóznom zápase pár minút pred koncom zvýšil súper na 0:2. Sidneymu Štrbáňovi sa ešte podarilo nastreliť tyčku, ale to nestačilo. Zápas sme teda prehrali a bola to naša jediná prehra na turnaji. 

Po tomto zápase nám ostalo už bojovať o deviate miesto, a tak sme šli od zápasu k zápasu s ľahkosťou. Proti VSV Unihockey vyhrali Liďácki žraloci po hetriku Holíčka s prehľadom 2:5. S ďalším Slovinským súperom FBK Insport Škofja Loka sme sa natrápili trochu viac, keď sa v napínavom zápase rozhodovalo až pár minút pred koncom. Celý zápas sa vedenie naťahovalo zo strany na stranu, ale nakoniec to "žraloci" zvládli lepšie najmä vďaka zásluhe nezastaviteľného Tomáša Chválu (4+0), ktorý si v útoku s Güntherom a Holíčkom spomenul na to, aké to je hrať v červeno-modrých dresoch. To bol na sobotu posledný zápas a chlapcov čakal na ďalšie ráno už len jeden o konečné 9. miesto proti Spartaku Přerov, na ktorí sa chalani poctivo pripravili.

 

Ráno dobre naladení Liďáci nastúpili s rešpektom proti tímu Spartak Přerov. Všetci čakali nejakú drámu, no proti bol na turnaji driemajúci kanonier Andrej Vasielenko, ktorý si všetok svoj pušný prach nechal na obľúbený tím z Moravy a zasypal ich spŕškou troch gólov. Keď sa k nemu pridali navyše Roman Günther, Chvála z trestného strieľania a Belko (prípadnú chybu v zápise hláste redakcií =)), tak bolo vymaľované a Přerovákom nepomhli ani dva góly, ktoré prepadli Veningerovi cez ruky. 

 

Bratislavčania sa mohli tešiť aspoň z deviateho miesta spomedzi 24 tímov. V siedmich zápasoch zaznamenali 4 výhry, 2 remízy a 1 prehru a s vysoko kladným skóre 27:13 sa tak mohli rozlúčiť s turnajom so vztýčenou hlavou. Najproduktívnejším hráčom bol Tomáš Chvála s 10+6. Turnaj bol veľmi dobre zorganizovaný a príjemná atmosféra bola cítiť všade navôkol. Tešíme sa snáď opäť inokedy!

 

Foto: Matevz Paternoster a Michal Vrabec

Autor: Pavol Veninger