Domáce kolo s Nižnou a Púchovom zvládnuté na výbornú!

30.11.2013 23:27

 

Druhé domáce kolo sa presunulo zo ŠH Elán do starého stánku Šturák Arény kde na naše A-čko čakali zápasy s priamymi konkurentami o postup. O 10:00 bol na programe Púchov, o 16:00 sa mal konať šláger kola medzi domácimi Liďákmi a Nižnou. Oba zápasy s vysokým stupňom dôležitosti a najmä Nižnej sme chceli vrátiť výprask, ktorý sme "fasli" v ich domácom stánku. Liďáci sa posilnili o domáce krémeše od meninového oslávenca Andreja Mosného, ktorý je každým jeho sviatkom v tíme obľúbenejší a obľúbenejší!

 

ŠK Lido Prírodovedec - FBK Púchov 11:9 (2:5, 7:1, 2:3) 

Kanadské body: Günther 2+3, Holíček 3+1, Letaši 2+1, Vasilenko 1+2, Štrbáň 1+1, Kazimír 0+2, Paál 1+0, Vrabec 1+0, Uríček 0+1

Strely - 37:48

Vylúčenia - 0:1

 

V prvom meraní síl týchto dvoch celkov, ktoré bojujú o postup do extraligy sa dalo očakávať len to najlepšie. Domáci hrali na 3 formácie a tá druhá sa presadila už v čase 1:25 po kombinácií florbalových bratov Holíčka a Štrbáňa, keď druhý menovaný rozvlnil sieť za súperovým brankárom. Púchov o pár sekúnd vyrovnal, no odpoveď od druhého útoku na seba nenechala dlho čakať a Holíček pridal náš druhý gól. Potom sa už však taktovky ujal Púchov a góly v prvej tretine padali už len do našej siete. Liďákov zjavne ešte neopustila smola zo Žiliny, keď sme dostali gól z každej hlúposti, zatiaľ čo naše šance končili všade inde len nie tam kde mali. Po prvej tretine a nie veľmi presvedčivom výkone plnom nepresností sme išli do šatne s trojgólovým mankom. 

V prestávke hlavy zvesené neboli, no aj tak si chalani vyslúžili od trénera Halienu pikantnejšie slová, ktoré zdá sa zabrali. Z trojgólového koláča začala postupne ukrajovať prvá "lajna" v podobe gólov Vasilenka a Vrabca, no Púchov sa nechcel vzdať vedenia tak ľahko a znovu poslal do dvojgóloveho vedenia svoj tím Štubňa, keď vymietol pavučiny v pravom rohu Veningerovej brány. Avšak kapitán Günther chcel odčiniť bodový pôst z minulého kola, a tak najprv krásne načapoval na gól Letašimu a potom sám vyrovnal v presilovke strelou od polovice ihriska. Rozbehnutý Lidostroj zacítil šancu a Púchovčanov točil ako na kolotoči a vyberal vstupné v podobe gólov. Bývalí extraligisti zo severu síce nejaké šance mali, ale gól sa im dať nepodarilo, a tak v poslednej minúte strhli na na našu stranu vedenie Holíček a Letaši, ktorí do rozhodenej psychiky Púchovčanov uštedrili asi finálne rany. 

Keďže po druhej tretine nebolo chlapcom čo vyčítať, tak sa iba pripomenulo ako sa má pokračovať v nastolenej hre. Avšak Púchovčania nechceli dať kožu zadarmo, čo vyplynulo do doslovného boja o každý centimeter a hra miestami prípomínala okrem florbalu aj kadečo iné, ale to k takýmto dôležitým zápasom patrí. Tretiu tretinu teda páni v červenom pokračovali v nastolenem tempe a v 6. minúte Holíček zavŕšil svoj hetrik - 10:6. O tri minúty na to sa presadil aj tretí útok, keď skúsenosť sama v podobe Marcela Uríčka ponúkla odkrytú bránu Peťovi Páalovi a ten nezaváhal. Púchovčania však hrýzli a to veľmi. V druhej časti tretej tretiny udávali zase tempo oni a trestali každú chybu, ktorú sme urobili. V čase od 14:32 do 18:04 dali 3 góly a razom to bolo len 11:9. Klasický Lidácky fanúšik by si už mohol myslieť, že to pustíme, ale všetci čo boli na ihrisku a na lavičke si boli veľmi dobre vedomí toho, že 2 body ostanú doma. Družina okolo brankára Veningera zabrala keď bolo treba, čo vyústilo do výhry AŽ o dva góly proti jednému z najvážnejších súperov o postup. 

 

Potešilo: končene zvládnutá druhá tretina, 11 vstrelených gólov, obrat v zápase, účasť hráčov, individuálne aj tímové výkony, žiadne vylúčenie, koncentrovanosť na hru

Sklamalo: 9 inkasovaných gólov, nedôsledná hra v prvej tretine, opäť poľavenie za jasného stavu

 

Štatistiky zápasu:

 

ŠK Lido Prírodovedec - TJA-FBO Nižná 9:8 (3:5, 4:2, 2:1)

Kanadské body: Günther 2+3, Letaši 3+0, Štrbáň 2+1, Holíček 1+1, Kazimír 0+2 (s malou korekciou 1+2 =)), Vasilenko 0+2, Vrabec 1+0

Strely - 40:43

Vylúčenia - 3:3

 

Čerešničkou na torte sobotného programu M1 v Mlynskej Doline bol určite súboj domáceho Lida proti vedúcemu celku z Nižnej. Celkom slušný počet ľudí si našiel cestu do Šturák Arény a tí čo prišli určite nebanovali. Fráza kapitánov pred záverečným podávaním rúk "Ďakujeme súperovi, rozhodcom, divákom!" dnes nebola len frázou. To čo sa odohralo v Mlynskej Doline bolo reklamou nie len pre klub, či florbal, ale aj na šport ako taký. Na zápas sa prišla pozrieť aj legenda Milan Forro spolu s Pavlínou Waradzinovou, ktorí sa v Šturák Aréne ukázali po veeeľmi dlhom čase. Ich príchod naplnil halu niečím, čo zvestovalo krásny športový zážitok, a tak sa samozrejeme všetci Liďáci chceli predviesť v čo najlepšom svetle!

Začiatok zápasu vyzeral sľubne, keď sme už 20 sekúnd po začiatku mohli zdvíhať ruky nad hlavu, keď Letaši prvou strelou rozjasal Šturák Arénu. To bolo však z našej strany na dlhé minúty všetko. Hra sa síce presúvala z jednej strany na druhú, ale bez akéhokoľvek presnejšieho zakončenia na bránu. Keď to už ale išlo na bránu, tak skórovať sa podarilo aj nám, keď dal druhý gól strelec Letaši, ale bohužiaľ aj Nižnej, keď sa presadili do desiatej minúty trikrát. Potom však hra už začínala gradovať. Aj napriek dvom zbytočným vylúčeniam, v ktorých súper trestal, naši muži v žltom vôbec nehrali zle, no Nižná bola v prvej tretine jednoducho lepšia. Keď Letaši 21 sekúnd pred koncom hral rukou, tak v početnej nevýhode využil svoju rýchlosť Holíček aby získal loptu, ktorú následne posunul na stred Štrbáňovi a ten bleskovou strelou korigoval na 3:5, čo plne zodpovedalo priebehu prvej tretiny.  

Do druhej tretiny vstúpilo Lido v pokračujúcej početnej nevýhode, ktorú Nižná využila už za 33 sekúnd, a tak bolo treba doháňať skóre 3:6. Vtedy sa misky váh vyrovnali, ba dokonca začali nakláňať na našu stranu. Všetko sa to začalo, keď Vasilenko prejavil kusisko športového správania a za stavu 3:6 sa priznal, že do brány loptu kopol nohou a teda gól by nemal byť uznaný. Toto nakoniec nakoplo nás na správnu cestu. Liďáci začali do Nižnej búšiť ostošesť a prinieslo to svoje ovocie. Hostia boli pod tlakom, začali robiť chyby a faulovať. V prvej presilovke sme gól nedali. Naopak sme ho mohli dostať, ale Dobrovodský vygumoval v brejku Regulyho a podržal tak spoluhráčov v tej správnej chvíly. Potom si však Kazimír vybral svojský spôsob na odľahčenie situácie. Pri dobiehaní lopty na našej polovici uvidel cez mriežku výraz Dana Dobrovodského, z ktorého sršalo motto "Nedáš mi ho tam!", a tak mu chcel najstarší člen na našej súpiske dokázať, že mu ho tam bez najmenších problémov dá. Krásnou pravačkou umiestnil loptu do našej brány a tu už priznanie s úmysleným kopnutím nepomohlo - 3:7. V druhej presilovke zavelil do útoku opäť kapitán Günther, keď pohotovou strelou z 12. minúty znížil deficit na rozdiel troch gólov. Lido zavrelo Nižnú do zámku na ich polovici, čo im ani nedovoľovalo ohroziť Dobrovodského svätyňu. Stupňovaný tlak sa zvyšoval. Na začiatku 18. minúty prekonal brankára ďalekonosnou strelou Vrabec. 90 sekúnd pred koncom druhej tretiny Štrbáň znížil na 6:7 a o 38 sekúnd vymietol pavučiny v bránke hostí rodák z Oravy, Letaši

V prestávke bola v šatni cítiť elektrizujúca atmosféra, ktorá zaručovala kvalitný výkon až do konca. Trenér Haliena sa zahral na Marka Messiera a povedal: "Garantujem vám, že dnes Nižnú porazíme!" V poslednom dejistve už poriadne zapla aj Nižná a celý florbal sa posunul na inú úroveň. V 7. minúte sa síce podarilo hosťom dostať do vedenia zásluhou nechytateľnej strely ich kapitána, ale rovnako ako dali gól oni, tak sme o 3 minúty dali gól aj my. Jozef Holíček od polovice ihriska prepálil všetko čomu stálo v ceste - 8:8. Čas sa krátil a skóre sa nemenilo a vtedy prišiel čas muža tohto kola. Náš kapitán s číslom 66 si v brejku narazil loptu s Vasilenkom a zapísal si tak desiaty bod v tomto kole, piaty v tom zápase (ale nepočítal si to). Tento moment vyčaril úsmev na tvári azda každému, no určite najviac samotnému "Gunťovi", ktorý sa víťazným gólom blysol pred svojím vzorom Milanom Forrom a zavŕšil tak svoj heroický výkon. Nižná sa samozrejme nechcela vzdať bez boja a posledné minúty ostreľovala Dobrovodského ako na strelnici, ale ten spolu s výborne hrajúcimi spoluhráčmi odolal a pripísal si teda dôlžité víťazstvo.  

 

Potešilo: 9 vstrelených gólov, obrat  v zápase, hra jednotlivcov, hra kolektívu ako jedného celku, divácka návštevnosť

Sklamalo: zbytočné vylúčenia

 

Štatistiky zápasu:

 

Domáce prostredie nám prinieslo túto sezónu druhýkrát 4 body! Týmito dôležitými víťazstvami sme zase o krôčik bližšie k nášmu cieľu. Do vianočnej prestávky nám ostáva už iba jedno dvojkolo. Ďakujeme všetkým, čo nás prišli podporiť a tešíme sa na vás opäť nabudúce!

 

autor článku: Pavol Veninger